Deniz suyu çekildi, 100 tekne karaya oturdu  
 
ÇANAKKALE’de gel- git olayı nedeniyle su seviyesinin 2 metre çekildiği Sarıçay’da bağlı bulunan 100’den fazla tekne bir anda karaya oturdu. Yaşanan doğa olayı bilimadamlarınca normal karşıladı.

Çanakkale’de bir süredir devam eden gel- git ilginç manzaraların ortaya çıkmasına neden oluyor. Kenti ortadan ikiye bölen denizle bağlantılı Sarıçay Deresi yatağında, deniz suyu çekilmesine bağlı olarak su seviyesi 2 metre düşünce, çayın denizle birleştiği yerde rıhtıma bağlı bulunan tekneler bir anda karaya oturdu. Sabah bu manzarayı görenler gözlerine inanamadı. Bilimadamları yaşanan gel- git olayının normal olduğunu ve belirli dönemlerde yaşandığını vurguladı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektör Yardımcısı ve Ulupınar Gözlemevi Müdürü Astrofizik Uzmanı Prof. Dr. Dr. Osman Demircan, gel- git olayının atmosfer basıncına bağlı olarak yaşandığını belirtti. Korkulacak bir durum olmadığını anlatan Demircan şöyle dedi:

“Deniz seviyesinin zamanla değişmesinin birkaç nedeni var. Ancak gel-git olayını bir deprem habercisi olarak yorumlamak yanlış. Çanakkale Boğazı’nda özellikle sonbahar ve kış mevsiminde gel- git olayını fazlaca yaşıyoruz. Gel- git’e ay ve güneşin çekim etkisi, atmosfer basıncının alçalıp yükselmesi neden oluyor. Özellikle soğuk havada yüksek basınç alanı oluşuyor. Bu da deniz seviyesinin düşmesine neden oluyor.” (dha)

 

Editör: TE Bilişim