"Deniz Süpürgesi" zamanında gelmeyince ihale iptal 

İzmir Büyükşehir Belediyesinin açtığı ihaleyi kazanan şirket ''deniz süpürgesi'' olarak anılan tekneyi, zamanında yetiştiremeyince ihale iptal edildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı yetkilileri, yaptığı açıklamada, geçen yıl açtıkları ihaleyi Başaran Gemi Ltd Şirketi'nin kazandığını ve 300 gün içinde işi tamamlamayı taahhüt ettiklerini belirtti. İşin söz verilen sürede tamamlanamadığını, yapılan çalışmanın da öngörülen projeye uygun olmadığını ifade eden yetkililer, denizdeki kirliliği temizlemek amacıyla Deniz Temiz Derneği Turmepa'dan süpürge kiraladıklarını bildirdi. Yetkililer, deniz süpürgesi ile ilgili yeni ihaleye çıkacaklarını açıkladı.

ALTUNTOP: ''TEKNE BEKLİYOR''

Merkezi İstanbul'da bulunan Başaran Gemi Pazarlama Ltd Şirketi'nin Pazarlama Müdürü Emre Altuntop ise İzmir Büyükşehir Belediyesinin, ihaleyi, denizi temizlemek için kiralama bedeli ödememek ve atıkları daha ucuza toplamak amacıyla açtığını ifade etti.

İhaleyi kazandıklarını, ancak yurt dışından parça bekledikleri için yapım süresinin uzadığını anlatan Altuntop, Mavi Körfez 2 adlı geminin ihale süresinden birkaç ay sonra tamamlandığını kaydetti. Süresinde teslimat yapamadıkları için İzmir Büyükşehir Belediyesinin ihaleyi iptal ettiğini söyleyen Altuntop, şöyle dedi: ''Biz, denizin yüzündeki petrolü ve çöpü toplayan bir araç yaptık ama elimizde kaldı. Şu an Tuzla'da bekliyor. Belediyenin de kaybı oldu, bizim de. Onlar almadıkları için deniz süpürgesini yurt dışına satmayı planlıyoruz. Yurt dışından gelen alıcılar var ama henüz satamadık.''

2008 KASIMINDA BİTMESİ GEREKİYORDU

Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Emrah Erginer de teknik şartnamenin hazırlanmasında ve projenin ön tasarımının yapılmasında belediyeye destek olduklarını ifade etti. Belediyenin idari şartnameyi de hazırladığını ve ihaleyi 2007 yılında açtığını belirten Erginer, şunları anlattı:

"Projenin kontrolörlüğünü de oda olarak biz üstlendik ancak işi alan şirket birçok şeyi geç yapmaya başladı, zamana uymadı. Biz de bununla ilgili raporlar düzenlemiştik. İşin 2008 yılının Kasım ayında bitmesi gerekiyordu. Dolayısıyla ihale iptal oldu. Yaklaşık 700 bin TL'lik bir ihale bedeli söz konusuydu. Belediye de biz de emek sarf ettik ama ihale prosedürlerine göre şirket parasını iş tamamladıktan sonra alabiliyor. Bu da işleri zorlaştırıyor. Belediye de bizden topladığı vergilerle ödentilerle çalışıyor. Sonuçta o para, kiralama bedeli olarak ödeniyor. Para da İzmirlinin cebinden çıkıyor.''

Editör: TE Bilişim