Deniz seviyesinin 80m altındaki göl ilgi odağı

Konya'nın Karapınar ilçesine 26 kilometre uzaklıktaki, deniz seviyesinin 80 metre kadar altında bulunan Çıralı Göl, yerli ve yabancı turistlerin, fotoğraf tutkunlarının ilgisini çekiyor.

Yeraltındaki kalker türü kayaçların zamanla eriyerek boşluk oluşturması ve bu boşlukların çökmesi sonucu oluşan Çıralı Göl çevresinde bulunan yeraltı şehirleri ve mağaralarda Roma dönemine ait yerleşim izine rastlanması, eski dönemlerde  Hristiyanların korunma amaçlı kullandığı bu yerleri inanç turizmi açısından da önemli kılıyor.

Birbirlerine koridorlarla bağlı mağara ve yeraltı şehirlerinin girişlerindeki göl manzarası bölgeye ayrı bir güzellik katıyor. Ağız çapı 375, derinliği ortalama 35 metre olan Çıralı Göl'ün 500 bin metreküp su kapasitesi bulunuyor.

Oluşumuyla ilginç bir coğrafi yapıya sahip olan göl, doğa tutkunu yerli ve yabancı turistler tarafından sıkça ziyaret ediliyor. Dünyanın dört bir yanından gelerek gölün serin sularında yüzen turistler, göl kenarına kurdukları kamplarda doğayla baş başa kalmanın keyfini çıkarıyor.

Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Mugayıtoğlu, ilçenin, doğal güzellikleri açısından  zengin olduğunu söyledi.

Türkiye'de tarihi ve doğal güzelliklerinin böylesine iç içe olduğu başka bir göl bulunmadığı ifade eden Mugayıtoğlu, ''sanki doğa insanoğlunu şaşırtmak için ayrı bir güzellik yaratıyor. Bunlara Karapınar'da rastlayabiliyoruz. Göl çevresinin Roma ve Bizans döneminde yerleşim yeri olması ve kayaların oyularak, mağara ve sığınaklar oluşturulması ilgi çekiyor. İnsan burada kendisini göl şehrinde zannediyor'' dedi.

Kimi zaman mangal keyfi yapan ziyaretçiler, kimi zaman da göl kenarında çaylarını yudumlayıp stres atıyor.(aa)

 

Editör: TE Bilişim