Deniz seviyesi son 23 yılda 8 cm yükseldi

Nasa’nın yaptığı araştırma, eriyen buzullar ve deniz suyu sıcaklıklarındaki artış nedeniyle 1992 yılından beri deniz seviyesinin dünya genelinde ortalama 8 cm yükseldiğini gösteriyor.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi – Nasa, küresel ısınmanın en önemli sonuçlarından olan deniz seviyesindeki yükselmeyle ilgili önemli bilgiler paylaştı. Nasa uydu verilerine göre deniz seviyesi son 23 yılda dünya genelinde ortalama 8 cm yükseldi. Bu artışın en önemli nedenleri olarak deniz suyu sıcaklıklarındaki artış ve buzullardaki erime gösteriliyor.

İncelenen uydu verileri değişimin homojen dağılmadığını ve dünyanın farklı bölgelerinde deniz seviyesinin 25 cm’e kadar artabildiğini gösteriyor. Okyanus akıntıları şimdilik belli bölgelerdeki artışı dengelese de, ortalama su seviyesi yükseldikçe şu anda güvenli görünen bölgelerde de ciddi yükselmeler yaşanabilecek.

Özellikle Asya’da yaşayan 150 milyondan fazla insanın deniz seviyesinden sadece bir metre yüksekte yaşadığı düşünülürse, tehlikenin boyutları biraz daha netleşiyor. Nasa Yer Bilimi Bölümü Direktörü Michael Freilich, deniz seviyesindeki artışın göstergelerinden olan gelgitlerle ilgili çarpıcı bir örnek veriyor:

Birkaç on yıl önce fazla hissedilmeyen ilkbahar gelgitleri şu anda Miami’nin bazı bölgelerini sel altında bırakabiliyor.

Bilim adamları deniz seviyesindeki yükselmenin arkasında üç neden olduğunu belirtiyor:

- Okyanus sularındaki ısınma

- Kutup buz katmanlarındaki erime

- Dağ buzullarındaki erime

Son 23 yılda görülen bu kritik değişimin önümüzdeki yıllarda hangi hızda ilerleyeceği yukarıdaki üç başlığa ve dolayısıyla iklim değişikliğine bağlı.

Editör: TE Bilişim