Deniz Seviyesi Değişimleri Araştırılıyor

Deniz seviyesi yükseklik değişimleri konusunda, geçmiş yıllardan elde edilecek olan veriler, gelecek yükselişler konusunda daha kesin tahminler yapmayı sağlayacak.  Devon Üniversitesindeki araştırmacılar, geçen 500 yılda denizin ulaştığı seviyeler üzerinde çalışıyorlar. Plymouth Üniversitesi, 3 yıl sürecek bu proje için 400.000 pound’dan fazla bir  finansmanın harcanmasına onay verdi.

Üniversitenin coğrafya bölümünden Profesör Roland Gehrels’in başkanlığında kurulan bir ekip, Naturel Çevre Araştırma Derneği’nin 210.000 pound’luk sponsorluğunda geçtiğimiz 500 yıl boyunca deniz seviyesinde oluşan değişimleri buz katmanları arasında araştırarak bunları bilgisayar üzerinde modelleyecek. Bu modelleme başarılı olması durumunda gelecek yıllardaki deniz seviyesinin yükselip alçalması konusunda daha gerçekçi tahminler yapılabilecek.

Plymouth ekibi  Durham Üniversitesi’nden bilim adamları ve Liverpool’da bulunan Proudman Oşinografik(deniz bilimi) Laboratuarı elemanları ile çalışacaklar. Bu proje üç yıllık bir projeksiyon içerisinde  Amerika, Kanada, İzlanda, Fransa, Portekiz, Almanya, Yeni Zelanda ve İngiltere  yapılacak.

Plymouth Üniversitesi, İspanya’nın Bask Şehri Üniversitesi ile ortaklaşa gerçekleştirdiği “Marie Curie uluslar arası görev süreleri bitenler için kariyer”  adlı bir programa ev sahipliği yaparak kazandığı para olan 210.000 pound parayı da bu program için harcayacak..

Bu sponsorluklar ayrı ayrı  olmasına rağmen profesör Gehrels ve ekibi her iki bağışı da bu program için harcayacak.

Kaynak:http://www.plymouth.ac.uk

Editör: TE Bilişim