Salyangozu da kriz vurdu
 
Özellikle cinsel gücü arttırdığı için tercih edilen deniz salyangozunda ihracat rakamları yüzde 50 oranında azaldı 
 
Uzakdoğu ülkelerinde özellikle cinsel gücü arttırdığı için tercih edilen deniz salyangozunda ihracat rakamları kriz nedeniyle yaklaşık yüzde 50 oranında azaldı. Türkiye genelinde çeşitli firmalar tarafından Uzakdoğu ülkelerine 2008 yılında yaklaşık olarak bin 500 ton deniz salyangozu ihraç edildi.

Deniz salyangozunda her yıl ülke genelindeki firmaların toplam ihracatının neredeyse yarısını yapan ve Sinop'ta son 5 yılın ihracat birincisi Sadıklar Soğuk Hava Tesisleri ve Su Ürünleri Dış Ticaret Limited Şirketi yetkilileri, krizle birlikte kendi ihracat oranlarının yüzde 40 düştüğünü söyledi. Firma sahibi Mustafa Sadıklar, 2008 yılında 628 ton deniz salyangozu ihraç ettiklerini, 2009 yılının ilk 5 ayında ise 180 ton deniz salyangozunu Uzakdoğu ülkelerine gönderdiklerini kaydetti.

Sadıklar, "Krize rağmen 2008 yılında 5 milyon 200 bin dolarlık ihracat yaptık ve yine ihracata yine Sinop 1.'si olduk. Dünyanın en zor piyasasına mal veriyoruz. Bu bizi çok zorladı. Japonya, Tayvan, Çin ve Güney Kore'ye küresel mali kriz nedeniyle ihracatımız yüzde 40 oranında azaldı. Uzakdoğu'da da kriz özellikle Kore'de yaşanıyor. Burada yüzde 60 devalüasyon oldu ve mal satmamız gerçekten çok zorlaştı" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim