" Fairplayer " İsimli Gemi

Deniz Pehlivanı Kıbrıs Açıklarında

KKTC Su Temin Projesi’nde deniz altı boruları taşıyacak ankraj blokları, askı halatları ve yüzdürme şamandıraları döşenmeye başlandı

Hollanda menşeili ‘Fairplayer’ isimli dev geminin 6 aydır bu proje için hazırlandığını belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu  “Gemi güvertesine her biri 220 ton ağırlığında olan 14 adet ankraj bloğunu alarak operasyonu gerçekleştirmek üzere 23 Mart’ta Taşucu Seka Limanı’ndan ayrıldı. İlk bloğun tabana yerleştirilme işlemi 24 Mart saat 22:00’de tamamlandı” diye konuştu.

900’er ton kaldırma kapasitesine sahip Fairplayer gemisine, Amerikan Discovery televizyonunun dünyanın en güçlü gemilerini tanıttığı belgeselde de yer ayrılmıştı.

8 sefer yapacak

Geminin toplamda 8 sefer yaparak operasyonu tamamlayacağını vurgulayan Eroğlu, “Gemi, ankraj bloklarını 2 adet uzaktan kumandalı montaj aracı kullanarak yerleştirecek. Her seferin yaklaşık 9 gün sürmesinin planlandığı operasyon kapsamında 126 adet ankraj bloğu deniz tabanına yerleştirilecek.

Bu bloklar üzerlerine, askı halatları ve şamandıraları monte edilmiş şekilde olacak. İlk blok 290 m derinliğe, son blok ise 670 m derinliğe indirilecek” dedi.

Dünyada örneği yok

Yıllardır su sıkıntısı çeken KKTC’nin ihtiyacını karşılamak maksadıyla sıra dışı, dünyada bir örneği olmayan ve ilk kez uygulanacak deniz boru hattı ile adaya su sağlanacağını belirten Bakan Eroğlu, şunları söyledi:

“KKTC’nin uzun vadeli su ihtiyacının karşılanması için, Anamur Dragon Çayı üzerinde tesis edilen Alaköprü Barajı’ndan alınacak yıllık 75 milyon m3 su, Akdeniz’e döşenecek boru hattı vasıtasıyla KKTC tarafında Girne yakınlarında inşa edilen Geçitköy Barajına aktarılması yoluyla KKTC’nin istifadesine sunulacak. Türkiye’den KKTC’ye iletilecek suyun yaklaşık 38 milyon m3’ü KKTC’de inşa edilecek arıtma tesislerinde arıtıldıktan sonra içme suyu maksatlı kullanılacak, geriye kalan 37 milyon m3 su ise Güzelyurt Ovası’nın veya Mesarya Ovası’nın sulanması için tahsis edilecek.”

 

Editör: TE Bilişim