İzmir'de Gemi İhalesini Özata Tersanecilik Kazandı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı, 15 yolcu gemisi ihalesini Norveçli firma ile yarışan Türk firması Özata Tersanecilik Şirketi, 117 milyon Euroluk teklifiyle kazandı


İhale şartnamesinde gemi malzemesinin karbon kompozit olmasından dolayı Avrupa ülkelerinden firmalara ’Adrese teslim ihale’ eleştirileriyle tartışma yaratan 15 yolcu gemisi ihalesi sonuçlandı.

Daha önce geçerli teklifin yaklaşık maliyetin çok yüksek olmasından dolayı iptal edilmesinin ardından ikincisi 30 Nisan’da yapılan ihaleyi, Türk firması Özata şirketi aldı.

İhale sonucunu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi temel atma töreninde açıkladı.

Kocaoğlu, "İhale 117 milyon TL veren Özata adlı bir yerli sanayicide kaldı.

Yani para Türkiye’de kaldı. Yabancıya adrese teslim ihale yaptığımız iddiasıyla çok eleştirilmiştik.

Adrese teslim Türkiye Cumhuriyeti sanayicisidir" dedi.

İhalede Özata şirketi, 149 milyon 428 bin 628 Euro teklif veren Norveçli Brodrene AAAS şirketiye yarıştı.

İhale şartnamesine göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ihalesini kazanan Özata Tersanecilik San ve Tic. Ltd. Şti. ilk gemiyi 550 gün sonra, diğer gemileri ise her 90 günde bir teslim edecek.

Gemiler hafif özgül malzeme (karbon kompozit) ile üretilerek yüksek hızda yakıt tasarrufu sağlayabilecek katamaran gövde tipinde olacak.

İşletme verimliliği sağlanarak, yakıt ve benzeri maliyetler azaltılacak.

Katamaran gövde tipi, yüksek ve konforlu manevra kabiliyeti ile yolcu salonlarının ferahlığı, konforu ve iniş-biniş kolaylığı sağlaması gibi ergonomik kriterleri ile de öne çıktı.

GEMİLER ÇEVRECİ VE ENGELLİ DOSTU

İnşası gerçekleştirecek yeni gemilerin, özellikle çevreci ve engelli dostu olması, yolcu konfor ve güvenliğinin en üst düzeyde tutulması ve işletme-bakım-onarım maliyetleri ile yakıt sarfiyatının düşük olması planlandı. Gemiler, günümüzün en ileri teknolojisi kullanılarak üretilecek.

Gemi yapım malzemesi olarak karbon kompozit kullanımı ve ses izolasyonunda mükemmelliyetin çok yüksek tutulması ile yeni gemiler, mevcut gemilere göre daha ’sessiz’ çalışacak.

Engelli vatandaşlar da gemilerden rahatça faydalanabilecek.

İskeleler, alınacak yeni gemilere göre yeniden yapılandırılarak modernize edilecek.

İTİRAZ BEKLENTİSİ

Öte yandan ihale sırasında sonuca itiraz edeceklerini henüz ihale sonuçlanmadan açıklayan Avustralya firması Austall temsilcisi Murat Birecik’in KİK’e söylediği gibi itiraz edip edmeyeceği beklenecek.

İtiraz gerçekleşirse gemilerin yapımının başlaması için KİK’in sonucu beklenecek.

Firma ihale şartnamesinin değiştirlimesini, alüminyum malzemeyle yapılan gemilerin de ihale kapsamına alınmasını istemişti.

 

 

Editör: TE Bilişim