Deniz kuşlarının haritası çıkarılıyor

Doğa Derneği, Karadeniz’deki deniz kuşlarının haritasını çıkarıyor.

2 yıl sürmesi planlanan ‘Karadeniz Deniz Kuşları’ projesiyle tepeli karabatak ve yelkovan kuşları takip edilecek. 2012’nin son günlerinde İstanbul’un Karadeniz kıyısından başlayan kuş sayımı Zonguldak’ın batısına kadar denizden ve karadan devam edecek. Balıkçılara kılavuzluk eden bu kuşların yaşam alanlarının bilimsel haritası oluşturulacak, sonrasında da kuşlar korumaya alınacak.

 

Gözlemlerinin Karadeniz’deki kuşlara yönelik yapılan ilk çalışma olduğunu belirten Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Süreyya İsfendiyaroğlu, elde edilen veriler ‘Önemli Deniz ve Kuş Alanları’ isimli bilimsel harita oluşturulacağını söyledi.

Proje Koordinatörü Hayri Dağlı ise Avrupa Birliği Çevre Direktörlüğü’nün desteklediği projeye Bulgaristan, Yunanistan ve Romanya kuş koruma kurumlarıyla birlikte Doğa Derneği’nin yürüttüğünü ifade etti. Dağlı, “Burada yapılan 2 eğitime Romanya, Bulgaristan ve Yunanistan’dan da katılımcılar geldi. Şu an biz veri toplama aşamasındayız, sonrasında değerlendirip kamuoyuyla paylaşacağız.” dedi.

İstanbul Kıyıköy’den başlayan sayımda, İğneada, Garipçe, Rumeli Feneri, Haydarpaşa, Şile, Akçakoca, Ereğli, Riva, Karasu, Kefken’den gözlemler yapıldı. Projenin bu ay başlayan diğer aktivitesi ‘Açık deniz yelkovan kuşu sayımları’nda İstanbul-Ukrayna, Zonguldak-Rusya ve Zonguldak-Ukrayna hatlarında gemi güzergâhlarında sayım yapılacak.

Editör: TE Bilişim