Deniz Kirliliğine Karşı Tatbikat Gerçekleştirildi 
 
5312 sayılı “Deniz Çevresinin Petrol ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesinde Acil Durumlarda Müdahale ve Zararların Tazmini Esaslarına Dair Kanun” ve bu Kanunun Uygulama Yönetmeliği çerçevesinde yetkili kuruluş olarak UZMAR Uzmanlar Denizcilik Tic. ve San. Ltd. Şti. Acil Müdahale Teşkilatı Koordinatörlüğünde, Aliağa Karaağaç Mevkiinde bulunan Total Oil Türkiye A.Ş. Aliağa Terminali adına 02.11.2012 tarihinde deniz kirliliğine acil müdahale tatbikatı gerçekleştirildi. Bilindiği üzere, ilgili mevzuat gereği, söz konusu tatbikatların kıyı tesisleri tarafından 6 ayda en az bir kez icra edilmesi zorunludur.

Tatbikatın masabaşı, planlama ve koordinasyon safhası UZMAR ve TOTAL Yetkililerinin TOTAL Terminali idari binasındaki toplantı salonunda bir araya gelmesiyle 01.11.2012 (tatbikattan bir gün önce) tarihinde gerçekleştirildi. 

Tatbikat, UZMAR Uzmanlar Denizcilik Tic. ve San. Ltd. Şti.’nin Baş Kılavuz Kaptanı Kpt. Mehmet TOGAY ile Total Oil Türkiye A.Ş. Aliağa Terminali Müdürü Metin YILMAZ’ın Genel Koordinatörlüğü ve Kılavuz Kaptan Barbaros ERGEZGİN’in operasyonel liderliğinde icra edilip yaklaşık 2 saatte tamamlandı. Tatbikata; T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Aliağa Liman Başkanlığı yetkililerince gözlemci olarak katılım gerçekleştirildi. 

Tatbikat senaryosu gereği, TOTAL Terminalinde bulunan “HONEYMOON” isimli tankerin ürün boşaltımı, esnasında kargo devresinde hasar meydana gelmesi sonucu yaklaşık 20 Ton Marine Dizel Oil denize döküldü. Olay, “HONEYMOON” isimli geminin yetkilileri tarafından TOTAL Terminal Yetkilisine bilgilendirildi ve TOTAL Terminal Yetkilisi tarafından, petrol kirliliğine acil müdahale kapsamında sözleşme yapmış bulundukları bulunan UZMAR Acil Müdahale Teşkilatına (UAMT) haber verildi. UZMAR Acil Müdahale Teşkilatı tarafından “UAMT 1” adlı zodyak bot ile keşif için kirlilik bölgesine gelindi ve yapılan incelemelerin ardından ilk aşamada TOTAL Terminalinde bulunan çit bariyerin 100-150 metrelik kısmı kirliliğin komşu tesislere ulaşmasını engelleme amacıyla “LİMAŞ 1” adlı palamar botu yardımıyla deniz yüzeyindeki kirliliğin rüzgar ve akıntı tesiri ile hareket edebileceği yöne doğru serildi. Akabinde kirliliğin kaynağında toplama ve temizleme operasyonunu yapacak olan ve üzerinde 500 metrelik şişirilebilir bariyer bulunan oil recovery klas notasyonuna sahip “ALTUĞ” isimli römorkör olay yerine intikal etti. 

Rüzgarın ve akıntının durumuna göre “ALTUĞ” adlı römorkör üzerindeki şişirilebilir bariyerin 150-200 metrelik kısmı ile U ve J konfigürasyonlar uygulanarak deniz üzerindeki kirlilik birikintisi çevrildi. Böylelikle, döküntü kirlilik tamamen kontrol altına alınmış oldu. Seneryo kirlilik; UZMAR’a ait “ALTUĞ” adlı römorkör üzerindeki sıyırıcılar (skimmer) çalıştırılarak toplandı ve römorkör bünyesinde bulunan depolama tankına alındı. Toplanan kirlilik TOTAL Oil Terminali vasıtasıyla lisanslı atık kabul tesisine bertaraf için gönderilerek tatbikata son verildi.

İki yılı aşkın bir süredir UZMAR koordinatörlüğünde Aliağa Bölgesi’ndeki kıyı tesislerinin katılımıyla en az altı ayda bir olmak üzere gerçekleştirilen petrol kirliliğinde acil müdahale tatbikatlarıyla bölgedeki hazırlıklı olma ve müdahale bakımından eşgüdüm ve operasyonel kabiliyetlerin sürekli artmakta ve gelişmekte olduğu kamusal paydaşlar tarafından memnuniyetle karşılanmaktadır.
 

Editör: TE Bilişim