Eurospill seminerinde “Uydu Destekli Deniz Kirliliği Tanımlama” ile ilgili İTÜ Denizcilik Fakültesi Akademisyenlerinden Dr. Burcu Özsoy Çiçek tarafından yapılan sunum çok büyük ilgi topladı.

Bu konuda İTÜ Denizcilik Fakültesinde yeni bir  laboratuvar başlatılacağı ve çalışmaların; deniz petrol kirliliği riski altında olan bölgelerin özellikle uydudan tespiti, kirliliğin büyüklüğü ve dağılımının belirlenmesi, kirlilik teşkil eden bölgelerin izole edilmesi, temizleme çalışmalarıyla ilişkilendirilmesinin hedeflendiği belirtildi. Dr. Burcu Özsoy Çiçek tarafından, uydu destekli deniz kirliliğinin tanımlanması amacıyla kurulum aşamasında olan  laboratuvarda aşağıdaki akademik çalışmaların yapılacağı belirtildi:

  1. Çalışma alanı olarak Türk karasuları (Türk Boğazlar Sistemi) ele alınacaktır.
  2. Sistemli olarak uydu görüntüleri temin edilecek ve bu görüntülerin (başlıca radar uydu görüntüleri) kullanımıyla, özellikle petrol kirliliği hedefli olmak üzere, analizler yapılacak ve toplam kirlilik alanı miktarı ölçülecektir. Bu datalar üzerinden aylık deniz kirliliği dağılımı ve istatistiksel analizler yapılacaktır.
  3. Yapılan istatistiksel analizler, NASA, ESA ve diğer uydu görüntülerinden gelecek olan eş zamanlı kaynaklarla kıyaslanarak doğrulukları  ortaya konulacaktır.
  4. Bu çalışma içerisinde, Türkiye kaynaklı Meteorolojik ve Oşinografik parametrelerin (akıntı, rüzgar, deniz suyu tuzluluğu, sıcaklığı ve yoğunluğu) temin edilecektir.
  5. Bu verilerin tamamının değerlendirilmesi sonucu kirlilik riski altındaki bölgeler tespit edilip, bu bölgelerdeki kirlilik dağılım haritaları oluşturulacaktır. Bu çalışmaların genel sonuçları, denizcilik ve ulaşım alanında çok büyük önem taşıyan Türkiye sularının kirliliğine yönelik, yetkili kurumların oluşturacağı acil önlem ve müdahele planlarının şekillenmesinde öncülük yapacaktır.
Editör: TE Bilişim