Deniz kirliliği için zorunlu sigorta geliyor

Aralarında rafineri, petrol yükleme veya boşaltma limanı, dolum tesisleri, enerji santralleri, terminal ve tersanelerin de bulunduğu işletmeler, deniz kirliliği zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptıracak. Cuma günkü Resmi Gazete'de yayımlanan ve 1 Ocak 2010'da yürürlüğe girmesi öngörülen Tebliğe göre, söz konusu sigorta, 5312 Sayılı Deniz Çevresinin Petrol ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesinde Acil Durumlarda Müdahale ve Zararların Tazmini Esaslarına Dair Kanun uyarınca gerçekleştirilecek.

Sigortanın kapsamına, rafineriler, petrol ve petrol ürünlerinin yükleme veya boşaltımının yapıldığı limanlar ve istasyonlar, dolum tesisleri, depolama tesisleri, gaz terminalleri, enerji santralleri, endüstriyel üretim tesisleri, yükleme veya boşaltma yapılan limanlar ve iskeleler, terminaller, tersaneler, gemi söküm tesisleri, gemi inşa ve onarımının yapıldığı diğer tesisler ile farklı adlarda olsa bile aynı ya da benzeri faaliyetlerin gerçekleştirildiği kıyı tesisleri girecek.

Sigorta primi, sigortalanacak tesisin faaliyet konusu, yıllık işlem, üretim veya yük elleçleme kapasitesi, konumu, mevcut güvenlik önlemleri, varsa risk değerlendirmesi ve acil müdahale planları ile benzeri hususlar göz önünde bulundurularak sigorta şirketince tespit edilecek.

Şirketler, saptadıkları fiyatlar ile bunlar üzerinden yapacakları indirim ve artırım örneklerini gösteren tarife ve poliçe örneklerini, uygulamadan en az 15 gün önce Hazine Müsteşarlığına gönderecek.

Editör: TE Bilişim