Deniz Hukuku Mahkemesi’nden Greenpeace kararı

 Almanya’nın Hamburg kentinde bulunan Birleşmiş Milletler Uluslararası Deniz Hukuku Mahkemesi, Rusya’nın tutukladığı 30 Greenpeace üyesini serbest bırakmasını istedi.

Mahkeme ayrıca el konulan Greenpeace gemisinin de iade edilmesine karar verdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı ise kararı inceleyeceklerini ancak mahkemenin yargı yetkisinin bulunmadığını öne sürdü. Karar sonrası konuşan Greenpeace Uluslararası Genel Direktörü Kumi Naidoo, “Bu üzücü çünkü bu aktivistlerin işlemedikleri bir suç için iki aydan daha fazla hapis yatmaları anlamına geliyor. Fakat bütün dünya şunu hatırlamalı; bu barışçıl eylemi yapanlar kendi çıkarlarını düşünmediler” dedi. Rus mahkemesi ise 30 aktivistin kefaletle serbest bırakılmasına karar verdi.

Mahkemenin aldığı karar çerçevesinde kefaletleri ödenerek serbest bırakılan aktivistlere ülkeden ayrılma yasağı kondu. Aralarında Türkiye vatandaşı Gizem Akhan ve geminin Amerikalı kaptanı Peter Wilcox’un da bulunduğu aktivistler cezaevinden tahliye edildi. Greenpeace üyeleri Rusya’da Gazprom Neft’e ait petrol platformuna tırmandıkları gerekçesiyle 18 Eylül’de sahil güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınmıştı. Holiganlık ve güvenlik güçlerine kötü davranma suçlarından yargılanan aktivistlerin tutuklanmalarına karar verilmişti.

Editör: TE Bilişim