Deniz Emniyeti ve Güvenliği Tatbikatı Mersin’de yapıldı

“Deniz Emniyeti ve Güvenliği-2015 Tatbikatı”, Akdeniz’de, Mersin açıklarında gerçekleştirildi.

Tatbikata, “TCGS Yaşam” gemisi, botlar, bir helikopter, tekneler, dalış ekipleri, güvenlik ve arama kurtarma timleri, Deniz Polisi, AFAD ve UMKE katıldı. Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı koordinesinde denizlerde acil durumlara ve yasa dışı faaliyetlere müşterek müdahale edebilme kabiliyetinin ve kurumlararası iş birliğinin geliştirilmesi amacıyla Mersin açıklarında “Müşterek Arama-Kurtarma Eğitimi 2015” adlı tatbikat düzenlendi.

Mersin açıklarında düzenlenen tatbikatta ilk olarak “TCSG YAŞAM” gemisinin salonunda Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Kıdemli Albay Fatih Erhan, misafirlere gemi ve tatbikat hakkında bilgi verdi. Erhan, burada yaptığı konuşmada, kurumlararası işbirliğini geliştirecek tatbikatta emeği geçenlere teşekkür etti. Sahil Güvenlik Komutanlığının vatandaşların huzuru ve güvenliği için her zaman üzerine düşen görevi yerine getireceğini ifade eden Erhan, şöyle devam etti: “Son birkaç yıldır yaşanan siyasi gelişmelere bağlı olarak önemi daha da artan Akdeniz bölgesinde 7 gün 24 saat boyunca ülke menfaatlerimiz ve sınırlarımızın korunması, kaçakçılık faaliyetlerinin önlenmesi ve ekmeğini denizden çıkaran vatandaşların huzuru ve güvenliğinin sağlanması maksadıyla Sahil Güvenlik Komutanlığı kendisine tevdi edilen görevleri canla başla yapmaya devam edecektir.”

Tatbikatın ilk aşamasında Mersin Limanı önlerindeki Bozcaada isimli gemide çıkan yangın sahil güvenlik gemisince söndürüldü. Bu sırada gemiden yangın nedeniyle panikle denize atlayan yolcu ve mürettebata sahil güvenlik ekipleri, helikopter ve botlarla müdahale etti. Denizden kurtarılan yolcu ve mürettebat, “TCSG YAŞAM” gemisine getirilerek, burada hazır bekletilen 112 Acil Servis ekiplerine teslim edildi.

Tatbikatın ikinci aşamasında ise senaryo gereği içerisinde düzensiz göçmenlerin bulunduğu lastik botun alabora olmasıyla denize düşen insanlara sahil güvenlik ekipleri helikopter destekli kurtarma faaliyeti başlattı. Operasyon sonucu yaralı halde bota alınan bir kadına oksijen maskesi takılıp “TCSG YAŞAM” gemisine sevk edildi.

Öte yandan denizde yardım bekleyen göçmenlerin yerleri ilk olarak sahil güvenlik helikopterince işaret fişeğiyle belirlendi. Ardından kurtulmaları için bot atıldı. Sudaki 4 yolcu da sahil güvenlik botları tarafından kurtarıldı.

Tatbikata, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı ile Mersin İl Emniyet Müdürlüğü Deniz Liman Şube Müdürlüğü, Mersin İl Afet ve Acil Durumlar Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı Acil Afetlerde Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü, Mersin Liman Başkanlığı ve Mersin Uluslararası Liman İşletmesine bağlı toplam 200 kişilik ekip katıldı. Mersin Vali Yardımcıları Ömer Eruh ve Ogün Bahadır ile Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Kıdemli Albay Fatih Erhan, Orman Bölge Müdürü Abit Baca, KKTC Mersin Konsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu ile ilgili kurum ve kuruluşların yetkilileri katıldı.

Editör: TE Bilişim