Deniz Emniyet Derneği Başkanı İstikbal “1 Temmuz, denizlerdeki egemenliğimizin beyanıdır”

Deniz Emniyet Derneği Başkanı Kaptan Cahit İstikbal, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Başkan İstikbal mesajında 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj bayramının mavi vatan üzerindeki egemenliğimizin beyanı anlamına geldiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

“Limanlar bir devletin iç sularında yer alır. Devletin tam egemenlik yetkisi altındadır. Bir devletin kendi iç sularında ve hatta karasularında kimlere ticaret yetkisi tanıyacağı o devletin egemen yetkileri kapsamında bir iştir. Peki o zaman biz 1 Temmuz da neyin bayramını kutluyoruz. Cumhuriyeti ilan etmemiş miydik devletimizi kurmamış mıydık? Diye sorular akla gelebilir. Kabotaj devletin inhisarında değil mi idi şeklinde sorular akla gelebilir. İşte 1 Temmuz’un anlam ve önemi de burada ortaya çıkıyor. Kapitülasyonlar ile bu haklar bir ayrıcalık olarak yabancı devletlerin vatandaşlarına da verilmişti. Osmanlı devleti tarafından. Elbette Türklere yasaklanmamıştı. Ama yabancılarla rekabet edemeyen savaş alanından savaş alanına kırılan Türkler bu işleri yapamaz olmuşlardı. İşte biz. 1 Temmuz da aslında bu kapitülasyonların. Yani ayrıcalıkların kaldırılmış olmasını. Ve iç sularımızda icra-i sanat eylemeyi sadece Türk vatandaşlarına münhasır kılmış olmamızı. Yani mavi vatana egemen olmamızı kutluyoruz. Münhasır kılınan bu mesleklerden birisini yapan bir kişi olarak. Bunu bize sağlayanlara teşekkür eder. Herkesin denizlerdeki egemenlik bayramını kutlarım.”

Editör: TE Bilişim