İzmir Büyükşehir Belediyesi, dümeninin kilitlenmesi sonucu kaza yapan ve Konak İskelesi’nde yan yatan İZDENİZ Genel Müdürlüğü’ne ait ‘İhsan Alyanak’ gemisine müdahaleyi sürdürüyor. İlk olarak çevre açısından gerekli acil önemleri alan Büyükşehir Belediyesi, gemideki mazotun körfeze yayılmasını engellemek amacıyla bariyerle kontrol altına almış ve özel emici ped ve sosislerle temizlik yapmıştı. Büyükşehir, ikinci önemli adım olarak geminin tankındaki mazot ve sintineyi deşarj etmek için harekete geçti. Yaklaşık 15 ton olduğu tahmin edilen yakıtı boşaltmak için Denizcilik Müsteşarlığı Acil Müdahale Ekibi’ne de dahil olan, denizde petrol, petrol türevleri ve diğer zararlı maddelere karşı acil müdahalede bulunma yetkisine sahip yetkili bir firma çalışmalara başladı.

Mazotun deniz suyuna karışmaması için titiz bir çalışma yürüten uzman ekip, dün (Perşembe) gerçekleştirilen ilk tespit dalışında, geminin çarpma sonucunda 80 cmx180 cm ebadında bir yara aldığını belirledi. Özel eğitimli 5 dalgıcın katıldığı dalış kapsamında, gemide 2 adet yakıt alım tankı, 1 adet servis tankı ile tankların nefeslikleri ve yakıt alım borularının yerleri tespit edildi. Bugün (Cuma) gerçekleştirilecek dalışta ise tank iskandilleri (yakıt tankının içinde bulunan yakıt miktarını ölçen boru) bulunacak.

İskandillerin yakıt tanklarını dibine kadar gittiğini, yakıt dolum boruları ve nefesliklerin ise tankların üst kısmında bulunduğunu hatırlatan yetkililer, geminin duruş pozisyonunun yan yatma şeklinde olması nedeniyle detaylı bir çalışma yapıyor. Dalgıçlar, tankın içindeki yakıtın, hava basma ya da su basma yöntemiyle alınacağına karar verecekler. Verilen karara göre, devreler bağlanacak. Gemideki mazotu çekmek üzere boru devreleri geminin iskandil, nefeslik ya da yakıt alım devrelerine monte edilecek. Daha sonra, katı ve sıvı yakıt toplayabilen özel dişli pompalar aracılığıyla tanka hava ya da su basılacak ve yakıt yukarıya çıkacak. Son olarak da montajı yapılan borular aracılığıyla tanktan çekilecek. Toplanan mazot ve sintine, lisanslı bertaraf tesislerine ulaştırılarak bertaraf edilecek.

Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ekiplerin kaza anından itibaren yaptığı yoğun çalışma sonucunda, gemiden akan mazot ve sintine körfeze yayılmadan kontrol altına alınmıştı. Ekipler, deniz suyuyla karışık olmak üzere her biri birer ton olmak üzere toplam 15 varil atık topladı. Söz konusu atıklar, Büyükşehir Belediyesi’ne ait lisanslı tehlikeli atık taşıma araçları ile lisanslı bertaraf atık tesislerine götürülüyor.

Mazot ve sintine çekme işleminin Pazar günü tamamlanması planlanıyor.

Editör: TE Bilişim