Aralarında 20 tür köpek balığı, caretta caretta, keler, kemane balıkları gibi nesli tükenmekte olan deniz ürünlerini ölümsüzleştiren Deniz Biyolojisi Müzesi, ziyaretçilerin beğenisini topluyor.
Yaklaşık 5 ay önce Kaleiçi'nde açılan müzede, koruma altında bulunan 20 türde köpek balığı, caretta caretta, 150 tür kemikli balık, sünger, mercan, karides, ıstakoz, yengeç, kabuklular, ahtapot, kalamar, sübyeler, denizyıldızı ve denizkestanesi gibi 500 tür deniz canlısı sergileniyor. Deniz kültürünün benimsenmesi ve doğal mirasın sahip çıkılması amacıyla oluşturulan müze, en fazla çocukların ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
Deniz Biyolojisi Müzesi Küratürü Dr. Elif Özgür Özbek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzeyi 5 ayda yaklaşık 6 bin kişinin ziyaret ettiğini bildirdi. Ziyaretçinin büyük bölümünü çocukların ve yabancı turistlerin oluşturduğunu dile getiren Özbek, ilgiden memnun kaldıklarını belirtti.
Müzeden yaklaşık 20 bin lira gelir elde edildiğini anlatan Özbek, öğrencilere yönelik ücretsiz uygulamalar da yapıldığını bildirdi. Yıl sonuna kadar 18 bin ziyaretçiye ulaşmayı hedeflediklerini kaydeden Özbek, şöyle devam etti: "Müzemize yeni köpek balığı türleri ekledik.
Farklı türler için de araştırmalar devam ediyor. Müzemiz, turizme önemli katkı sağlıyor. Türkiye'nin ilk deniz biyolojisi müzesi olarak iyi bir koleksiyona sahibiz. Türkiye'nin biyolojik zenginliklerini ziyaretçilerimize sunuyoruz." Özbek, müzenin ülke genelinde de olumlu sinerji yarattığını, bazı üniversitelerden uzmanların yeni müzeler açılması için çalışma başlattığını belirtti.
 Çocukların korkulu rüyası köpek balıkları
Çocukların, müzenin girişinde bulunan köpek balığından önce korktuklarını, daha sonra ise müzenin atmosferine alıştıklarını dile getiren Özbek, "Çocuklar, özellikle köpek balığının kendilerinin denize girdikleri sahillerde bulunup bulunmadığını soruyor.
Biz de bu tür köpek balıklarının Türkiye sularında yaşadığını ancak sahillerde pek olmadığını anlatıyoruz" diye konuştu. Kız çocuklarının dikkatini ise daha çok deniz yıldızlarının çektiğini dikkati çeken Özbek, yabancı turistlerin de müzeyi yurt dışındakilerle kıyasladıklarını söyledi.
Ziyaretçiler "Duman"ı merak ediyor
Özbek, müzeyi gezenler için ziyaretçi defteri oluşturduklarını belirterek, "Ziyaretçilerimiz müze ile ilgili görüşlerini buraya yazıyor. Yaklaşık yüzde 40'ı müzenin büyümesini istiyor. Bu, bizim açımızdan sevindirici. Büyük kısmı da müzede yeni türleri görmek istiyor" dedi. Alanya'da ölü olarak bulunan ve halk tarafından "Duman" adı verilen Akdeniz fokunun geçen yıl mayıs ayında gömüldüğünü, bu yıl iskeletinin çıkarılacağını anlatan Özbek, ziyaretçilerin büyük bölümünün Akdeniz fokunu merak ettiğini sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim