'Deniz aslanlarına' deniz anası raporu

Korsanlara karşı görev yapacak SAT ve SAS komandolarına, bölgedeki deniz anası ve vatos gibi zehirli deniz canlıları hakkında rapor hazırlandı..

Somali'nin Aden Körfezi'nde korsanlara karşı faaliyet göstermesi için görevlendirilen TCG Giresun fırkateyninde görevli SAT ve SAS komandolarına Kızıldeniz'deki tehlikeli canlılarla ilgili eğitim verildi. Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan, İstanbul SAS Grup Komutanlığı'nın kendilerinden, komandoların Aden Körfezi'nde karşılaşabileceği tehlikeli deniz canlıları konusunda bilgi istediğini söyledi.

Prof. Dr. Tarkan, Aden Körfezi'nde bulunan deniz canlılarıyla Türkiye karasularında bulunan deniz canlıları arasında büyük farklılıklar olduğunu belirterek, "Raporumuzda bu tür canlılarla karşılaşıldığı zaman askerlerimizin neler yapması gerektiğini de belirttik" dedi. Zehirli deniz canlılarının Ekvator bölgesinde daha çok olduğuna dikkat çeken Ahmet Nuri Tarkan şu bilgileri verdi: "Aden Körfezi Ekvator'a çok yakın. Zehirli deniz canlıları bu bölgede daha çok bulunuyor. Burada özellikle vatos ve zehirli denizanaları, ayrıca da tehlikeli köpek balıkları var."

KÖPEK BALIĞI SAVAR'

Aden Körfezi'nde görev yapacak komandolar için geliştirilen özel cihazın, körfezde bulunan tehlikeli köpek balıklarını askerlerden uzak tutacağı belirtildi. Dalgıç komandoların ayağına takılan elektromanyetik "shark tod" adlı koruyucu cihaz, saldırgan köpek balıklarını ve tehlikeli deniz canlılarını 5 metre uzakta tutarak, askerlere koruma sağlayacak. Geminin radar ve sonar sistemi denizin üstünü kontrol ederken, SAS'lara ait denizaltı da 230 feete (yaklaşık 70 metre) kadar inerek deniz altından gelebilecek tehlikeleri önleyecek. Gemide ayrıca komandoların operasyonlar sırasında deniz altında vurgun yeme ihtimallerine karşı bir de basınç odası bulunuyor.

Editör: TE Bilişim