Demir Sabancı ‘deniz’den çıktı! 
 
Demir Sabancı, Densa Denizcilik adını verdikleri şirketten ayrıldı.

Geçen yıl küresel kriz yüzünden navlun ücretlerinin dibe vurduğu, gemi fiyatlarının yarıdan fazla düştüğü dönemde Ömer Sabancı ve Demet Sabancı Çetindoğan ile denizcilik sektörüne giren Demir Sabancı, Densa Denizcilik adını verdikleri şirketten ayrıldı. Sabancı’nın ayrılık nedeninin 500 mağaza açmayı hedeflediği Gratis gibi şirketlerindeki büyüme planları olduğu belirtiliyor.

Ömer Sabancı ve Demir Sabancı, geçen yıl küresel kriz yüzünden navlun ücretlerinin dibe vurduğu, gemi fiyatlarının yarıdan fazla düştüğü bir dönemde denizcilik sektörüne girdi. İki kuzen, Densa Denizcilik adını verdikleri şirketle Yalçın Sabancı’ya rakip oldular. Ancak Demir Sabancı, bir yaşını yeni dolduran şirketten ayrıldı. Densa Denizcilik artık Ömer Sabancı ve oğlu Hacı Sabancı, Demet Sabancı Çetindoğan ve eşi Cengiz Çetindoğan ile yoluna devam edecek.

Demir Sabancı’nın kozmetik malzemelerinden saç bakım ürünlerine, temizlik ve hijyen malzemelerinden, bebek bakımı ürünü ve muhtelif atıştırmalık gıda ürününe kadar birçok çeşit ürün grubunun satıldığı Gratis ile Electro World gibi öncelikli büyüme planladığı alanlardaki yatırımlarına daha fazla vakit ayırmak için bu tercihi yaptığı belirtiliyor.

2009 yılı hedefi olan 20 mağazaya kısa sürede ulaşan Gratis’te hedef 5 yılda 500 mağaza açmak.

Birinci yılı doldurdu

Densa Denizcilik’ten ayrılan Demir Sabancı, kendi işini kurmak için 2004’te yüzde 6.2’lik Sabancı Holding hisselerini 250 milyon dolara satarak gruptan ayrıldı. Önce Sedes Bilgi Teknolojileri’ni kurdu. Önceki yıl kurulan Odesa Geliştirilmiş Polimer şirketinin ortağı olan Sabancı, Tekno market zinciri Electro World’u Türkiye’ye getirdi. Sabancı, tüm şirketlerini Sedes Holding çatısı altında topladı. Holding bünyesinde Gratis, Electro World, Odesa Polymer, Demas International, Sedes Sigorta, Döysa Air bulunuyor.

100 bin TL sermaye ile 22 Aralık 2008 tarihinde kurulan Densa Denizcilik’in faaliyet alanı “uluslararası ve dahili deniz yolu ile nakliyat yapmak üzere her türlü gemi deniz tankeri frigofrik taşıma vasıtalarının mevzuatın müsadesi nispetinde satın almak ve ana sözleşmesinde yazılı olan diğer işler” olarak sıralandı.

Taşımacılık ve lojistik hizmetler meslek grubundan İstanbul Ticaret Odası’na kayıt yaptıran şirketin merkezi Üsküdar’da. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, Başkan Yardımcısı ise Demet Sabancı Çetindoğan. İstanbul Ticaret Odası kayıtlarına göre, ilk yılın sonunda şirketin sermayesi 100 bin liradan 12 milyon liraya yükseldi.

Ömer Sabancı Densa Holding’i kurdu

ÖMER Sabancı 2007’de Sabancı Holding’ten ayrılanlar kervanına katıldı. Demir Sabancı ve Yalçın Sabancı ile ortak Döysa ve Dörtsa İnşaat’ı kurdu. Şu anda Demsa, Hayat Tekstil, Odesa Geliştirilmiş Polimer ve Odea İnşaat’ın ortakları arasında yer alıyor.

Sabancı son olarak eşi Arzu ve oğlu Hacı Sabancı’yla birlikte 1 milyon TL sermayeli Densa Holding’i kurdu. 17 Aralık 2009’da kurulan holdingin faaliyet alanı “yatırım, finansman organizasyon ve yönetim meselesini toplu bir bünye içerisinde yapmak ve ekonomik dalgalanmalara karşı yatırımların güvenliğini artırmak” olarak belirlendi.

Demet Sabancı Çetindoğan’ın Demsa Group’u ise Mothercare, Guess, Etam, Fornarina, Gerard Darel, Colours&Beauty, Gianfranco Ferre, Ferre, Dolce Gabanna, Just Cavalli, Missoni, Michael Kors ve Iceberg’in Türkiye temsilciliğini yapıyor. Mediasa şirketinin bünyesinde ise Fashion TV ve World Fashion adı altında iki moda kanalı ve ’Türkiye’nin ilk gençlik kanalı’ olan ZTV bulunuyor. Son olarak da Harvey Nichols grup bünyesine katıldı.

Aile fertleri rakip oldu

Demir Sabancı’ya Gratis’te en büyük desteği eşi Aslıhan Sabancı veriyor.

SAKIP Sabancı’nın ölümünden sonra Sabancı Holding’den ayrılan ve kendi işini kuran Sabancı Ailesi’nin fertleri gıdadan sağlığa, denizcilikten medyaya birçok alanda yatırım yaptı. Kendi işini kuran fertlerin sayısı arttıkça bazı sektörlerde Sabancı fertleri birbirlerine rakip olmaya başladı.

Üç yıl önce Döysa VIP Havacılık A.Ş.’yi kurarak havacılık sektörüne giren Yalçın Sabancı, Ömer Sabancı ve Demir Sabancı, denizcilikte rakip oldular. Sabancı Ailesi’nden havacılık sektörüne giren ilk isim Ali Sabancı oldu. Ablası Emine Sabancı Kamışlı ile birlikte Esas Holding’i birçok alanda yatırıma taşıyan Sabancı, Pegasus Havayolları ile sektörde kendine önemli bir pay edindi.
 

Editör: TE Bilişim