İtalya'da karaya oturan yolcu gemisi batık ilan edilirse, değerli eşyalar dalıp çıkaranın oluyor. Eğer gemi kurtarılırsa yolcuların tek güvencesi sigorta... Fakat sigorta limiti de genelde zararı karşılamıyor
İtalya'nın Toskano bölgesindeki Giglio Adası açıklarında, 13 Ocak'ta kayalıklara çarpan ve 12 kişiye mezar olan Costa Concordia yolcu gemisinde 20 kayıp yolcuyu arama çalışmalarına dün yeniden başlandı. Denizin ve havanın uygun olduğunu belirten yetkililer canlı birine ulaşma umudu kalmamasına rağmen çalışmaları sürdürdüklerini duyurdu. 4 bin 234 kişinin bulunduğu Costa Concordia'nın enkazına ne yapılacağı bilinmezliğini korurken şimdi akıllarda yeni bir soru var: Yolcuların gemide kalan kıymetli eşyaları ne olacak? 

BULANA ÖDÜL VERİLİR 
Yolcuların can havliyle arkalarında bıraktıkları mücevherleri ve paralarına ilişkin yasal uygulama şu şekilde: Batan bir gemi birkaç yıl denizde sahibi tarafından terk edilirse, mahkemede resmi olarak bu gemiyi "batık" ilan ediyor. Şu an hala yarısı su üstünde olan Costa Concordia "batık" ilan edilirse içinde kalan değerli eşyalar da, dalıp çıkaranın oluyor. Batan gemi yasal olarak "batık" ilan edilmezse, kıymetli eşyaları çıkaran onları sahibine geri vermekle yükümlü. Böyle bir durumda da eşyası bulunan kişi, bulana hayatını tehlikeye attığı için bir ödül veriyor. Ancak Costa Concordia'nın "batık" ilan edilme ihtimali neredeyse yok gibi. Zira geminin sahibi olan Costa Cruise şirketinin kazanın gerçekleştiği andan itibaren gemiyi kurtarmak için uğraştığı biliniyor. Hatta bu noktada Danimarkalı bir şirket çoktan görevlendirildi. Cost Concordia "batık" ilan edilmezse, geminin sahibi Costa Cruise şirketinin, sağlam bulunan değerli eşyaları sahiplerine iade etmesi olasılığı öne çıkıyor. Ancak bu noktada, yolculuğa çıkmadan önce seyahat sigortası yaptırmayanların elleri boş kalacak. 

SİGORTA YETMEYEBİLİR
Sigorta yaptıranların işi de aslında çok kolay değil. Zira bu tarz gemi seyahatlerinin büyük çoğunluğunda bilet kontratında değerli ve kayıp eşyalar kısmı sınırlı tutuluyor. Yolculara bir bagaj başına 150 dolarlık bir sigorta limiti veriliyor. Bu oran maksimum 500 dolar olabiliyor. (Yolcular 5 bin dolara kadar da çıkabiliyor ama bunun için yanında getirdiği bütün değerli eşyaları ekstra bildirmesi gerekiyor. Ancak bunu birçok yolcu yapmıyor.) Seyahat sigortası olan yolcular daha sonra kaybolan eşyaları için şirkete sadece posta yolu ile başvuru yapabiliyor. Şirketlerin cevap vermesi ise çok uzun sürüyor ve sürekli yolculardan ek delil isteniyor. Tüm bunların sonucunda da yolcuların büyük kısmı batıktaki eşyaları genelde bir daha geri alamıyor. Yolcular için en büyük umut ise gemi şirketinin mağduriyetlerini gidermesi.
Editör: TE Bilişim