DenizHaber'in önceki gün sorduğu 'Denizcilik Federasyonu ölü mü doğdu?' sorusu cevabını buldu. Federasyonu kuran ana derneğin (DEFAMED) Başkanı Müh. Selçuk Şenkal; Denizcilik Federasyonu içerisinde görev almayacaklarını açıkladı.

Federasyon Yönetim Kurulu; önceki akşam Kadıköy'de bir restoranda yaptıkları toplantıda Bülend Temur'un Başkanlık emelini gerçekleştirmişlerdi. DenizHaber.Com bunun gerçekleşeceğini tüm planların buna göre yapıldığını daha önce okuyuculara duyurmuştu.

İstifa açıklamasında kimi suçladı?

DEFAMED Başkanı Müh. Selçuk Şenkal'ın yaptığı istifa duyurusunda Federasyon başkanı da seçilen DEFAV Başkanı Bülend Temur'u 'Her şeye tek başına sahip çıkmaya çalışmakla' suçladı. Bülend Temur'un işi 'Federasyonun kuruluşunu tek başına gerçekleştirdiğini iddia etmeye kadar vardırdığına' değinen Şenkal, çalışmalara emek verenlerin de bu sahip çıkışa tepkisiz kaldıklarını belirtti.

Yönetim Kurulu toplantısında yapılan görev dağılımında bencilliğin içselleştirildiğini savunan  Müh. Şenkal;  seçimi bu şekilde gerçekleştiren tüm üyeleri kişisel muhasebelerini yapmaya davet etti.

Müh. Şenkal; bu koşullarda federasyonun kendisinden bekleneni veremeyeceğine inandığını belirttiği açıklamasında;  'bencillikten uzak,  eşitliğe, adalete ve karşılıklı anlayışa dayalı bir yapı için cesaret ve kararlıklıkla çalışmaya devam edeceğini' vurguladı.

DEFAMED Başkanı Selçuk Şenkal'ın Kamuoyuna duyurduğu istifa açıklamasının tam metni şöyle: 


 '2008 Mayıs ayında yapılan seçimler sonrası üstlendiğim Defamed Yönetim Kurulu Başkanlığı görevim boyunca gerek üyelerimiz gerekse denizcilik camiamız içerisinde her türlü ayrımcı ve dışlayıcı tutuma karşı duran bir yol izledim. Bu tavrım hem insanlar hem kurumlar için geçerli olmuştur.

Daima, ön kabullerden arınmış bir şekilde, birbirlerinin meselelerine muhatabının tarafından da samimiyetle bakabilmenin en adil yaklaşım olduğuna inandım ve böyle davranmaya gayret ettim.

Denizcilik camiamız içerisinde herbirinin kendine özgü sosyal, kültürel ve mesleki yapısı olan birçok sivil toplum kuruluşumuz var. Bu sosyal yapıların ve üyelerinin faaliyet alanımızdaki yaşamı düzenleyen, özellikle ekonomik yansıması olan kanun, yönetmelik, genelge vb. kararlar sonucu çatıştıklarını ve haksızlığa uğradıklarını düşündüklerini, bunların neticesinde de denizcilerimizin ve denizciliğimizin zarar gördüğünü üzelerek gördüm.

Bu olumsuz durumun giderilmesinin tek yolu, dayanışma ve güçbirliği içerisinde ortak aklı oluşturmaktır. Bunun için de biraraya gelinmeli her türlü mesele birlikte görüşülmelidir. Böyle bir ortamı sağlamak için en uygun yapı profesyonel denizcileri barındıran sivil toplum kuruluşlarının kurumsal olarak temsil edildiği bir federasyondur.

DEFAMED Yönetim Kurulu Başkanlığım süresince ilk günden itibaren tüm sivil toplum kuruluşları ile bu amaca hizmet eden temaslarda bulundum, çalışmalar yaptım. Bu süreçte farklı nedenlere dayalı önyargıların oluşmuş olduğunu gördüm. Ön yargıları kırmak ve geriletmek için çalıştım.

Öteden beri kamuoyunda bilinen, üyelerinin tamamına yakını YDO mezunlarından oluşan beş sivil toplum kuruluşumuzun arasına gene üyelerinin tamamı YDO mezunlarından oluşan diğer iki sivil toplum kuruluşunu katabilmek için çalıştım. Nasıl bir dirençle karşılaştığımın tanıkları İDOKABAD ve DTOD lerinin o süreçte başkanlığını ve yöneticiliklerini yapan meslektaşlarım ve DEFAMED Yönetim Kurulu üyesi arkadaşlarımdır.

Dışlayıcı, kendini üstün gören, kontrolu elinde tutmayı adeta ilke edinmiş bu yaklaşımın sahipleri tarafından Denizcilik Federasyonu’ nun tüzük hazırlama ve kuruluş sürecinde de bu tutumları sergilenmiştir. Nitekim Dernekler Masası’ na sunulan ilk tüzük içerdiği anti demokratik yapısından dolayı revize edilmesine neden olunmuştur.

Tüzük çalışmaları Defamed YK üyesi bir arkadaşım tarafından hazırlanan ham taslak üzerinde başlatılmış ve çok geniş katılımlı yoğun emek içeren bir çalışmanın eseridir. Ancak bu çalışmanın sekretaryasını yürüten arkadaşımız bu gerçeği gözardı ederek işi Federasyonun kuruluşuna tek başına sahip çıkmaya kadar vardırmıştır. Bu çalışmalara emek veren arkadaşlarımın bu söylemler karşısındaki tepkisizliklerini ibretle izledim.

Genel Kurul öncesi yeni Yönetim Kurulu oluşturma sürecinde, gerekçesini açıklayarak yönetim kurulu adaylığı için önerdiğim bir arkadaşımızın yanlış ve yanıltıcı bilgilendirme ile adaylığı engellenmeye çalışılması üzerine arkadaşımı aday gösterdim. Seçimin yapılış şekli, sonucu ve ilan tarzı doğal olarak bu arkadaşımızı rencide etmiştir.

Şahsen, maruz kaldığım duruma tepki göstermek sureti ile, bir şekilde bu duruma sebebiyet veren kişilerden biri olarak çok üzgünüm, herkesin huzurunda kendisinden özür dilerim.

Yeni Yönetim Kurulu görev dağılımını yaparken, bahsettiğim bencil yaklaşımı içselleştirmiş yönetim anlayışını kabul eden bir seçim yapmıştır. Seçimin bu şekilde sonuçlanmasına dolaylı katkı yapan herkesi kişisel muhasebelerini yapmaya davet ediyorum.  

Bu yönetim anlayışının federasyondan beklenen, bütün denizci sivil toplum kuruluşlarını içine alan, adil, hakkaniyete dayalı bir yapıyı oluşturabileceğine ve sürdürebileceğine inanmıyorum.

Bu nedenle yeni oluşturulan Denizcilik Federasyonu Yönetim Kurulu içerisinde görev almayacağımı, bencillikten uzak,  eşitliğe, adalete ve karşılıklı anlayışa dayalı bir yapı için cesaret ve kararlıklıkla çalışmaya devam edeceğimi denizcilik kamuoyuna bildiririm.'

MÜH. SELÇUK ŞENKAL

DEFAMED BAŞKANI


 

Editör: TE Bilişim