Datça Limanı'ndaki Engeller Kalkıyor
İlçeye önemli bir turizm potansiyeli de kazandıracak proje 1997'den beri hayata geçmedi. Sorunun, inşaatın yapılacağı bölgedeki tarihi mezar kalıntılarıyla ilgili çalışmaların...

Datça Limanı'ndaki Bürokratik Engeller Kalkıyor
Ege'nin incisi Datça'da yapımına 12 yıldır başlanamayan yat limanının bürokrasi kurbanı olduğu anlaşıldı. Yeni Asır'ın, ilçeye gelen feribotların balıkçı barınağına yanaştığını, turistlerin pasaport işlemlerinin de dağılmış tahta bir masada ve açık havada yapıldığının belgelemesinden sonra, limanın karşısına çıkarılan "bürokratik engeller" ayrıntısıyla belli oldu.
Çıldırtan süreç
Kurum görüşü
Bunun üzerine arıtma tesisinin yapılacağı alan değiştirildi. Her iki proje de değişime bağlı olarak yeniden düzenlendi. İmar planı hazırlanırken bürokratik işleyişe uygun olarak ilgili kurumlardan görüş istendi. Ancak, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden, "O bölgede tarihi mezar kalıntıları var" uyarısı geldi. Bu uyarı üzerine mezar kalıntıları korumaya alındı. Daha sonra mezar kalıntılarının deniz içinde olabileceği uyarısında bulunuldu. Ancak, denizde kazı yapıldı ama tarihi kalıntıya rastlanmadı. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü korumaya alınan sınırların imar planında gösterilen şekilde muhafaza edilmesi şartıyla projeye onay verdi. İmar planı onaylandıktan sonra Maliye Bakanlığı'na yer tahsisi için başvuruda bulunuldu. Bakanlık yer tahsisi için ilgili kurumlardan tekrar görüş istedi. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü son olarak bölgedeki tarihi kalıntılar için kurul kararı alınması gerektiği yönünde görüş bildirdi. Bu kararın önümüzdeki günlerde olumlu yönde alınması bekleniyor.
Yapımına başlanamayan liman, 300 yat kapasiteli olarak projelendirildi. İçinde liman kulübü, restoran, liman kafetaryası, yüzme havuzu ve gümrük giriş çıkış işlemlerinin yapılacağı bölümlerin bulunması planlandı. Limanın inşaatının başlanmasından sonra 1.5 yılda işletmeye alınması hedeflendi.
Belediyeden gemi yanaşma yeri
Datça Belediye Başkanı Erol Karakullukçu, firmanın projenin başlaması için sorumluluğunu yerine getirmekten kaçındığını, daha önce yatırdığı teminatını yakmamak için vazgeçme yoluna gitmediğini öne sürdü. Aska İnşaat yetkilileri, konuyla ilgili açıklama yapmazken, DLH ise bürokratik sürecin tamamlanmasının ardından inşaata başlanacağını açıkladı. Limandan umudu kesen belediye, ilçeye gelen turist sayısını ve hizmet kalitesini artırmak için kolları sıvadı. Başkan Karakullukçu, 1000-2000 kapasiteli gemilerin yanaşmasını imkan verecek projeyi hayata geçireceklerini söyledi. DLH'dan gemi yanaşma yeri için onay aldıklarını belirten Karakullukçu, Datça'da liman olmamasına rağmen yılda 3 bin 500 yat geldiğini sözlerine ekledi.