Datça Limanı'ndaki Bürokratik Engeller Kalkıyor

Ege'nin incisi Datça'da yapımına 12 yıldır başlanamayan yat limanının bürokrasi kurbanı olduğu anlaşıldı. Yeni Asır'ın, ilçeye gelen feribotların balıkçı barınağına yanaştığını, turistlerin pasaport işlemlerinin de dağılmış tahta bir masada ve açık havada yapıldığının belgelemesinden sonra, limanın karşısına çıkarılan "bürokratik engeller" ayrıntısıyla belli oldu.

Çıldırtan süreç

1997 yılında Demiryollar Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü (DLH) tarafından yap-işlet- devret modeliyle ihale edilen yat limanı inşaatına, birbiri ardına ortaya çıkan bürokratik engeller ve yüklenici firmanın işi ağırdan alması nedeniyle bir türlü başlanamadığı belirlendi. Uzun süren uğraşlarla imar planı onaylanan limanın yapılacağı bölgede tarihi mezar kalıntılarına rastlandığı, bu nedenle Kültür Varlıkları Genel Müdürlüğü'nün bölgede yeni bir inceleme başlattığı öğrenildi. 12 yıldır devam eden incelemelerin bir türlü bitmemesi yüklenici firmayı da bezdirdi. Liman ihalesini 1997'de alan Aska İnşaat firmasının artık yeterince kar edemeyeceği düşüncesinde olduğu, bu nedenle işi ağırdan aldığı iddia edildi. DLH yetkililerinden alınan bilgiye göre, Datça Yat Limanı inşaatındaki 12 yıllık gecikmeye neden olan bürokratik süreç şöyle işledi: Proje 1997'de ihale edildi. Yüklenici firma, yat limanı ile arıtma tesisi projesinin yapılacağı alanların yan yana olmasını istemedi.

Kurum görüşü

Bunun üzerine arıtma tesisinin yapılacağı alan değiştirildi. Her iki proje de değişime bağlı olarak yeniden düzenlendi. İmar planı hazırlanırken bürokratik işleyişe uygun olarak ilgili kurumlardan görüş istendi. Ancak, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden, "O bölgede tarihi mezar kalıntıları var" uyarısı geldi. Bu uyarı üzerine mezar kalıntıları korumaya alındı. Daha sonra mezar kalıntılarının deniz içinde olabileceği uyarısında bulunuldu. Ancak, denizde kazı yapıldı ama tarihi kalıntıya rastlanmadı. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü korumaya alınan sınırların imar planında gösterilen şekilde muhafaza edilmesi şartıyla projeye onay verdi. İmar planı onaylandıktan sonra Maliye Bakanlığı'na yer tahsisi için başvuruda bulunuldu. Bakanlık yer tahsisi için ilgili kurumlardan tekrar görüş istedi. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü son olarak bölgedeki tarihi kalıntılar için kurul kararı alınması gerektiği yönünde görüş bildirdi. Bu kararın önümüzdeki günlerde olumlu yönde alınması bekleniyor.
Yapımına başlanamayan liman, 300 yat kapasiteli olarak projelendirildi. İçinde liman kulübü, restoran, liman kafetaryası, yüzme havuzu ve gümrük giriş çıkış işlemlerinin yapılacağı bölümlerin bulunması planlandı. Limanın inşaatının başlanmasından sonra 1.5 yılda işletmeye alınması hedeflendi.

Belediyeden gemi yanaşma yeri

Datça Belediye Başkanı Erol Karakullukçu, firmanın projenin başlaması için sorumluluğunu yerine getirmekten kaçındığını, daha önce yatırdığı teminatını yakmamak için vazgeçme yoluna gitmediğini öne sürdü. Aska İnşaat yetkilileri, konuyla ilgili açıklama yapmazken, DLH ise bürokratik sürecin tamamlanmasının ardından inşaata başlanacağını açıkladı. Limandan umudu kesen belediye, ilçeye gelen turist sayısını ve hizmet kalitesini artırmak için kolları sıvadı. Başkan Karakullukçu, 1000-2000 kapasiteli gemilerin yanaşmasını imkan verecek projeyi hayata geçireceklerini söyledi. DLH'dan gemi yanaşma yeri için onay aldıklarını belirten Karakullukçu, Datça'da liman olmamasına rağmen yılda 3 bin 500 yat geldiğini sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim