DAPHNE GEMİSİ MUAMMA OLDU

Tutuldu, elkondu denen Muamma Daphne gemisi Abhazya dan bu gün kalktı bilinmeyen yöne gidiyor.

Türk öğrenciler Abhazya'da mahsur kaldı başlığı ile basın organlarında, Samsun'da gemi mühendisliği öğrencisi genç, staj için bindiği yük gemisinin Abhazya'dan çıkışına izin verilmemesi nedeniyle açıkta 1.5 aydır diğer personel gibi aç, susuz bir şekilde bekletiliyor. şeklindeki haberlerle gündeme gelen Sierra Leone bayraklı “MV Daphne” adındaki gemi tam bir muamma..

Gemide Karadeniz Teknik Üniversitesi Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Hüsnü Ercüment Çalış adında bir stajyer bulunmasına karşılık yayınlanan haberlerde 12 stajyer öğrenci bulunduğu bildirilmişti.. Halbuki geminin bütün personeli 10 kişi

“MV Daphne adındaki geminin Türk Kiracısı adına konuşan firma yetkilisi Necdet Girit Deniz Ticaret Gazetesi adlı web sitesine yaptığı açıklamada biz uzun süre atıl vaziyette duran gemiyi Şubat 2010 tarihinde Goodhope Shipping & trading adındaki firmadan kiraladık. Ancak gemiyi çalıştırmaya başladıktan sonra, geminin kira kontratında belirtilmemiş oldukça yüksek hemem hemen gemi fiyatına yakın borçlarıyla karşılaştık. Öğrendiğimize göre bu gemi Türkiye'de tersaneden boyacıya kumanyacıdan eski personele kadar borçlu olduğunu hayretler içinde öğrendik. Bunu da gemiyi yükleyip ilk sefere çıkaracağımız zaman Bartın limanında borcundan icra kanalı ile tutulmasından sonra öğrendik. Yaklaşık 5 aydan buyana gemiyi her yükleyip sefere kalkacağımız zaman borcundan tutulması sonunda geminin tüm borçlarını öğrendik. Ayrıca bize klaslı denen geminin klastan düştüğünü de görüp gemiyi yeniden klas altına almak için çok çaba sarfettik. dedi.

Necdet Girit, Geçtiğimiz hafta basında çıkan daphne gemisin bazı gazetelerde Abhazya bazılarında Gürcistan da tutulduğu yolundaki haberler tamamen asılsızdır. Gemi Abhazya'ya sefer yapmıştır. Abhazya limanlarının yükleme boşaltma da yetersiz oluşunun yanı sıra limanda sıra beklemek de geminin Abhazya'da tahminlerin üstünde beklemesine yol açmaktadır. Gemideki Stajyerin aç susuz kalmasından söz eden asılsız haberler karşısında size gemideki stajyerle aramızda telefonla geçen konuşmayı getirdim. İzleyin bakın ne demiş. Bana telefonda ailem abartmıştır diyor dedi.

Geminin bize bildirilmeyen böyle kabarık borçlarını öğrendikten haliyle sonra gemi sahibi Goodhope Shipping & trading firması ile aramızda bazı sorunlar çıktı. Kiracı biz olduğumuz halde geminin kotrolunu kendi ellerine geçirmeye çalışıyorlar sorun bundan kaynaklı diyen Necdet Girit, Geminin bu gün yani 24 ağustos 2010 saat 15.50 de Goodhope Shipping & trading firması kontrolunda Abhazya'dan ayrıldığını öğrendiklerini ancak nereye gittiği hakkında herhangi bir bilgi elde edemediklerini ifade etti.

Dapne gemisinden başta kendileri olmak üzere çalışanlar ve diğer hak sahiplerinin zarar görmemesi için yasal yollara vaş vurduklarını söyledi.

 

Editör: TE Bilişim