Meslek liseleri ve yüksekokulları aynı eğitimi veriyor, uzmanlaşma yok

Denizcilik sektörü bünyesinde bilgi ve tecrübe paylaşımını arttırma hedefiyle yola çıkan ODEK Oruç Reis Denizciler Kulübü'nün başlattığı ihtisas sunumlarının 4 Nisan tarihli toplantısında, Akademi Denizcilik Genel Müdürü Yusuf Sertkaya 'Denizcilik Eğitimi ve Önemi' başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

ODEK kulüp binasında sektörün farklı alt kollarına mensup katılımcılara hitap eden Sertkaya, dünya genelinde 466 bin zabitan açığı bulunduğunu ve sözkonusu açığın 2020 yılına kadar kapanacağının öngörülmediğini belirtti. Sertkaya Türkiye'de ise uzun vadede 15 bin zabitana ihtiyaç duyulduğunu ve mevcut durumla başmühendis ve ikinci mühendis kadrolarının doldurulmasının imkansız olduğunu dile getirdi. Sertkaya sunumu boyunca Türk denizciliğinin bu eksikliği karşılamanın ötesine geçerek iyi yetişmiş ve yabancı dile hakim zabitan ihraç etmeyi hedef olarak belirlemesi gerektiğinin altını çizdi.

Yusuf Sertkaya, denizcilik eğitiminin yapısal olarak 4 yıllık lisans eğitimini ön plana çıkarması yerine IMO'nın talep ettiği gereklilikleri karşılamaya yetecek 5 dönemlik yüksek denizcilik  eğitiminin tercih edilmesinden yana olduğunu belirtti. Norveç, İtalya ve Yunanistan gibi deniz ticaretinde devleşmiş ülkelerin denizcilikte 4 yıllık lisans eğitimi aramadıklarını vurgulayan Sertkaya, Gemiadamları Yönetmeliği'nde Mayıs 2010 tarihli değişikliğin Danıştay tarafından iptaline de dikkat çekti. Sadece iki yıllık yüksekokul mezunlarına eksik derslerini özel eğitim kursları aracılığıyla tamamlayarak uzakyol vardiya zabitliği yolu açan düzenlemenin Danıştay tarafından 'eşitlik ilkesine aykırılık' nedeniyle iptal edildiğini belirten Sertkaya, uygulamadan yararlananları da mağdur eden karışıklığın 'göz göre göre yaşandığının' altını çizdi.

Sertkaya ayrıca ulusal ekonomide istihdam sorunu çerçevesinde ele alınması gereken denizcilik eğitim sisteminin tamamen yeniden yapılandırmaya gidilmesinin gerekliliğini vurguladı.  Sertkaya tekniker yetiştirmekle sorumlu meslek liseleri ve yüksek öğremin kurumları olan yüksek okullar arasındaki eğitimin benzer ve uzmanlaşmaya fırsat tanımamasını önemli bir sorun olarak saptadı.

Editör: TE Bilişim