Dalyan tekneleri AB fonuyla çevreci olacak

Dalyan'da deniz ve kanallarda gezen tekneler güneş enerjisi ile hareket edecek şekilde donatılacak. Böylece çevre kirliliği çok azalacak. Proje maliyeti 1.8 milyon euro. Dalyan'da merkez kurmak için AB hibe fonlarından yararlanılacak.

Fonu büyütE-posta ile gönderFonu küçültYazıcı sayfasıTürkiye turizminin en önemli merkezlerinden Muğla'nın Ortaca İlçesi'ne bağlı Dalyan'da doğa harikası kanalda, yaz sezonunda turist gezdiren yaklaşık 600 teknenin yakıtı, güneş enerjisinden sağlanacak. Böylece fosil yakıt kullanan teknelerin son derece hassas bir ekosistemi olan Dalyan Kanalı'nda yarattığı kirliliğin önüne geçilecek. Köyceğiz Gölü Dalyan Kanalları'ndaki teknelerin güneş enerjisi ile şarj edilmesi ve tesislerin yapımı işi için, Muğla Valisi Dr. Ahmet Altıparmak ile projeye danışmanlık yapan Muğla Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Muhammet Eltez arasında geçtiğimiz günlerde protokol imzalandı.

AB ÇEVRE FONLARI

Projenin toplam maliyeti 1,8 milyon Euro. Merkezin Dalyan'da kurulabilmesi için, AB çevre hibe fonlarından yararlanılacak. Projeyle Dalyan Kanalları'nda ve Köyceğiz Gölü'nde seyreden tekneler, güneş veya rüzgâr enerjili elektrik ile çalışır hale getirilecek. Böylece hassas bir ekosisteme ve zengin biyolojik çeşitliliğe sahip bölge her türlü kirlilikten korunacak. Proje gürültü kirliliğinin de önüne geçecek.

Yapılacak işler arasında şunlar var:*Kanallarda ve Köyceğiz Gölü'ndeki teknelerin makul maliyetli güneş enerjisiyle çalışabilir hale getirilmesi.* Öncelikle model olabilecek örnek bir teknenin yapılmasına danışmanlık yapılması.* Teknelere sağlanacak elektrik enerjisi için bir merkezin ve güneş (veya rüzgâr) santralinin kurulması.* Kurulacak sistemin teknik ve işletmecilik açısından sürdürülebilir olmasının sağlanması.* Tekne değişimlerinin gerçekleştirilmesinin paralelinde bakım ve servis hizmetlerinin yürütülmesi ile tüm bunlara altlık oluşturacak fizibilite, uygulama projelerinin hazırlanması.

Editör: TE Bilişim