Dalış turizminde Side'nin ikinci Kaş olması için Manavgat Kaymakamlığı, Anadolu Üniversitesi ve Side Belediyesi ortaklaşa çalışmasıyla bölgede eski uçak ve gemi batırılarak yapay resif(batık) alanları oluşturularak bölge cazibe merkezi haline getirilecek. Dünya dalış turizminde ilk üçte Meksika, Mısır ve Avustralya ülkeleri alıyor.

Antalya Manavgat Kaymakamı Hacı İbrahim Türkoğlu, turizm beldesi Side'de yapay batık alanlar oluşturularak bölgeyi Kaş'tan sonra dalış turizminde de cazibe merkezi haline getireceklerini söyledi. Anadolu Üniversitesi'nin Manavgat'a Denizcilik Fakültesi'ni açmasıyla birlikte su sporlarının daha yaygın hale geleceğini belirten Kaymakam Türkoğlu, 1 milyon liraya alınacak simülatörlü gemiyle aynı zamanda su altı arkeoloji müzesinin altyapısını oluşturacaklarını kaydetti.

Antalya bölgesinde denize dalış turizminde Kaş ilçesinin söz sahibi olduğunu belirten Türkoğlu, Side'yi de dalışta ikinci Kaş yapacaklarını kaydetti. Türkoğlu, Bodrum'dan sonra su altı arkeoloji müzesini Manavgat'ta kuracaklarını ifade etti. Türkoğlu, "Manavgat'ımız su zengini bir şehir. Bu doğal zenginliklerimizi daha aktif haline getirmek istiyoruz. Side'de oluşturulacak batıkla dalış turizminde dünyada sayılı mekan haline getireceğiz. Avustralya, Mısır, Tunus, Singapur ve Meksika'ya giden dalışçıların Side'ye gelmesine öncülük edeceğiz. Eski ve kullanılmaz gemi batırarak yapay resesif alanları oluşturacağız." diye konuştu.

Türkoğlu, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın Manavgat Irmağı'yla deniz suyuna kavuştuğu bölgede 570 dönümlük alanda Manavgat Yat Üretimi, Bakım ve Çekek Yeri Projesi'ni hayata geçirmesiyle bölgenin daha cazip hale geleceğini dile getirdi.

Öte yandan Side Silver Diving School sahibi Ahmet Gülaydın, önümüzdeki aylarda batıracakları eski uçakla dünyaca ünlü turizm beldesi Side'de dalış turizmini hareketlendireceklerini belirtti. Bu yıl 2 bin turiste Side açıklarında dalış yaptırdıkları bilgisini veren Gülaydın, 2011 hedeflerinin ise 3 bin olduğunu kaydetti.

2008 yılında Side'de dalış sporunun yaygınlaşması için sahil güvenlik botunun batırıldığını hatırlatan Ahmet Gülaydın, Side Belediye Başkanı Abdulkadir Uçar'ın destekleriyle eski uçak batırmak istediklerini ifade etti. Gülaydın, Avustralya'nın dalış turizminin yaygınlaştırılması için her yıl bir uçak batırdığını ve 2011'de 15 milyon dolar gelir beklediğini kaydetti. Antalya'ya gelen 9 milyon turistin 3 milyonunun Side destinasyona geldiğine dikkat çeken Gülaydın, gelen 3 milyon turistten 2 binine dalış yapmasının çok küçük bir rakam olduğunu belirtti. Gülaydın, "Side'yi Antalya'nın Kaş ilçesinden sonra ikinci dalış merkezi yapmak. Kaş dalış sporunda dünyada ilk üçe giriyor. Dünyanın sayılı dalış yerleri Mısır, Meksika, Singapur, Tayland, Avusturalya ile Türkiye'de Kaş ilçesi. 2010 yılından itibaren buna Side'yi de ekleyeceğiz. Bir yerde batık yani yapay resesif varsa orada canlılık vardır. Side'yi dalış turizminde cazibe merkezi yapmak için 2 yıl önce bot batırdık. Sıra uçakta." diye konuştu.

 

Editör: TE Bilişim