Dikkat 5 Milyar İğnesi Var

Muğla'nın Marmaris ilçesinde, dalış yapan bir grubun karşılaştığı dev bir denizanası suyun altında hareketli dakikaların yaşanmasına sebep oldu.

Göçmen denizanası olduğu anlaşılan canlının 5 milyar iğnesi bulunan tehlikeli bir tür olduğu belirtildi. Marmarisli dalgıçlar hafta sonu körfezdedalış turu düzenledi. 10 metreye dalan dalgıçlar suyun altında yaklaşık 10 kiloluk bir denizanası ile karşılaştı.

İlk önce biraz irkilen dalgıçlar daha sonra korkularını yenerek denizanasına doğru yaklaşıp incelemeye başladı. Kısa bir süre etraflarında dönen denizanasını takip eden dalgıçlar daha sonra göçmen denizanasının yanından uzaklaştı. Marmaris Çevrecileri Derneği Başkanı Ahmet Kutengin, açıklamada, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ile ortaklaşa yapılan körfez çalışması sırasında kıyıya yakın bir bölgede aynı tür denizanasıyla karşılaştıklarını belirtti. Kutengin, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Körfez de dalgıçlarımızın rastlayıp su yüzüne çıkardığı tür denizanası incelenmek üzere üniversiteye götürüldü.Yapılan incelemede denizanasının 5 milyara yakın iğnesi olduğu ayrıca zehirli bir tür olduğu tespit edildi. Denizanasını su yüzüne çıkaran dalgıcın değmediği halde vücudunda kızarıklar oluşup rahatsızlandığını gözledik.Son yıllarda Marmaris körfezinde denizanalarının çoğaldığı bilimsel olarak açıklandı.”

Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ahmet Nuri Tarkan, bir süre önce körfezde tespit edilen tehlikeli denizanası türü ile ilgili yaptığı açıklamada, canlının Göçmen denizanası (Ropilama Nomadica) olduğunu açıkladı. Prof.Dr. Tarkan, bunların denizanalarının en yakıcı türü olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Bu türün ana vatanı Hint Okyanusu. Ancak, son yıllarda Doğu Akdeniz'de hızla yayılmaya başladı. Akıntılar yolu ile önce İskenderun Körfezi sonra Mersin Taşucu'na kadar geldi. Ege yakınlarında ilk kez bugün görüldü. Hızla yayılıyorlar, yakın zamanda Ege'nin içlerinde de rastlanabilir. Gövdesinde 5 milyara yakın zehirli kapsulcüğe sahip iğne taşıyor. Temas edene bunların en az 300- 500'ünü saplıyor. Yakıcı zehirlerini derinin altına geçiriyor ve o insanda kalp krizine, aşırı acıya neden olabiliyor. İnsanın iğnelerin saplandığı yeri kesip atası geliyor.”

Editör: TE Bilişim