Dalgıçlar Gofer B gemisine 'Sızıntı' dalışı yaptı

Geçtiğimiz günlerde Çandarlı'da bağlı bulunduğu limandan sürüklenerek Mordoğan'a kadar gelen ve ve orada karaya oturan Goger B adlı gemide dalgıçlar sızıntı olup olmadığını araştırdı.

Çandarlı'da demirli bulunduğu limandan mürettebatsız sürüklenerek 35 mil mesafedeki Mordoğan'da balıkçı barınağı içine oturan "hayalet gemi" Gofer B'nin kurtarılması için ön hazırlık çalışmalarına başlandı. İzmir Liman Başkanlığı'nın yönlendirdiği dalış ekibi gemi tabanında inceleme yaptı. Gemide sızıntı ya da hasar gözlenmedi. Özel bir gemi kurtarma şirketine ait dalgıçlar Mordoğan'daki geminin karaya oturduğu bölgeye gelerek su altında incelemelerde bulundu.

Geminin altında görüntüler kaydeden ekip adına açıklama yapan Fahrettin Şen, hasar tespiti amacıyla çalışma yaptıklarını söyledi. İlk tespitlere göre geminin durumunun çok kötü olmadığını anlatan Şen, şunları kaydetti: "Karaya oturan gemide en büyük tehdit çevre kirliliğidir. Ama herhangi bir kirlilik yok. Gemide hiçbir sızıntı yok. Geminin altında ufak tefek hasarlar var ama yağ veya yakıt tankında değil. Kurtarma operasyonuyla ilgili ne yapacağımız hemen hemen belli oldu. Zor bir operasyon değil. Bölgenin derinliği de uygunsa römorkörler eşliğinde uygun bir mevkiye taşınacaktır."

Gofer B'yu uzun zamandır takip ettiklerini, daha önce de farklı kıyılarda karaya oturan gemiyi kurtarma çalışmalarına katıldıklarını anlatan Şen, "Gemi bu sefer imkansızı başardı. İskeleye çok dar bir aradan çapraz olarak girmesi sonra dönüp kıyıya çok usta bir kılavuz kaptan ve römorkörler eşliğindeymiş gibi yanaşması mucize gibi bir şey. Ben gözlerime inanamadım" diye konuştu.

İstenmeyen misafir

Çalışmaları inceleyen Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise halkın gemiye istenmeyen bir misafir gözüyle baktığını, ancak geminin yolculuğunun çok ilginç olması nedeniyle çok sayıda vatandaşın Mordoğan'a gelerek fotoğraf çektirdiğini söyledi. Gemide sızıntı yaşanabileceği ihtimali nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yakıt ya da sintilerin yayılmasını önleyen bariyerler gönderdiğine değinen Çakır, gelen ilk rapora göre sızıntı olmamasının kendilerini rahatlattığını ifade etti. Çakır, Mordoğan'ın turistik bir belde olduğunu, yöre halkının geminin bir an önce çekilmesini istediğini de belirterek, "Gemi şu anki konumunda bir risk oluşturmuyor. Ancak önümüzdeki hafta şiddetli lodos bekleniyor. Gemi karaya kıç tarafından oturmuş durumda. Şiddetli bir rüzgarda baş tarafının kontrolsüz biçimde savrulmasından endişe ediyoruz" şeklinde konuştu.

İcra kararı nedeniyle mürettebatsız olarak Aliağa açıklarında demirli olan "hayalet gemi" Gofer B, şiddetli lodos nedeniyle Çandarlı'ya oradan da poyraz fırtınası nedeniyle 35 mil güneye sürüklenerek Mordoğan'da bir otelin önünde karaya oturmuştu.

Editör: TE Bilişim