Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Deniz Ticaret Odası, Mersin Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasotik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Yrd. Doç. Dr. Aylin Döğer ve Toplum Gönüllüleri Vakfının desteklediği etkinlikte, 4 dalgıç Mersin Balıkçı Barınağı'nda deniz dibinde tarama yaptı. Dalgıçlar, barınağın değişik noktalarında dalarak deniz dibindeki atıkların karaya çıkarılmasını sağladılar. Denizden çıkarılan otomobil lastikleri, şişe, bira kutuları, demir parçaları, tabak, çatal, bıçak, balık ağı, naylon branda gibi akla hayale gelmeyecek türde birçok atığı gören Mersinliler hayretler içinde kaldılar.

Mersin Üniversitesi Su Sporları Topluluğu üyesi Savaş Çam, amaçlarının su altı ve kıyıları temizlemek değil, bireyleri bilinçlendirmek olduğunu söyledi. Bu amaçla su altından çıkarılan materyallerle kirliliği somutlaştırıp deniz kirliliğinin ne boyutlara geldiğini hedef kitlelere ve bireylere sergi, fotoğraf ve videolarla göstererek deniz kirliliği konusunda farkındallık yaratmak istediklerini kaydeden Çam, "Burada yaptığımız çalışmada da görüldüğü üzere denizdeki kirlilik son derece tehlikeli boyutlardadır. Çevrecilik sadece ayak bastığımız kara parçasından ibaret değildir. Denizlerimizi korumak ve yaşatmak için de insanlarımızda gerekli bilinci oluşturmak gerekir. Denizlerdeki kirlilik, deniz canlılarının yaşamlarını giderek güçleştirecektir. Yaşayan her canlıya kendi yaşam ortamında ve en uygun şartlarda yaşam hakkı verebilmek için denizlerimizi kirletmemeliyiz" dedi.

En temel sorunun bilinçsizlik, duyarsızlık ve otorite boşluğu olduğunu dile getiren Çam, "Ne yazık ki, halkımız için denizlerimize çöp atmak, cezayı gerektiren bazı olaylar gibi suç teşkil etmemektedir. Kamuoyunun bilinçlendirilmesi ne derece önemli bir olgu ise otorite boşluluğunun ortadan kaldırılması, yani eylemin suç teşkil edeceği ve cezasız kalmayacağı olgusunun yerleştirilmesi de son derece büyük önem taşımaktadır. O nedenle, bizden sonra gelecek kuşaklara temiz bir deniz bırakmak için birey bazında herkesin gerekli bilince sahip olması gerekmektedir" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim