20 Mayıs öğle saatlerinde Sri Lanka'nın başkenti Colombo açıklarında 2.743 teu'luk X-Press Pearl'de bilinmeyen bir nedenle şiddetli bir yangın başlamış, 1486 konteyner taşıyan geminin kargoları arasında yaklaşık 25 ton nitrik asit taşıdığı belirtilmişti. 

Kirliliğe karşı uzaklaştırılmıştı!

Ülkede turizmi ve balıkçılık faaliyetlerine darbe vurarak çevre felaketine yol açan konteyner gemisi batmaya başladığında Balıkçılık Bakanı Kanchana Wijesekera Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “X-Press Pearl’de yer alan kurtarma şirketi, geminin mevcut konumunda batmakta olduğunu belirtti” diyerek donanma ve ilgili diğer paydaşların desteğiyle geminin derin sulara çekildiğini duyurmuştu.

Geminin sefer veri kaydedicisi (VDR) bulundu!

Sri Lanka Donanması, geçen hafta Colombo kıyılarında yıkıcı bir kargo yangınından sonra kısmen batan X-Press Pearl konteyner gemisinin enkazından yolculuk veri kaydedicisini (VDR) kurtardı.

Yangın sırasında demirleyen X-Press Pearl isimli geinin mürettebatı 25 Mayıs'ta gemiden tahliye edildi. VDR cihazının gemide yangın başlamadan öncesi ile mürettebatın tahliyesine kadar olan zamanda yaşanan son olaylar hakkında önemli bilgiler kaydetmemiş olabileceği belirtiliyor.

Sri Lanka Donanması dalgıçları geçen hafta gemiye su altında düşük görüş mesafesi ve yüksek dalgalar nedeniyle erişmemişti. Pazar günü daha elverişli hava koşullarında dalışı gerçekleştiren dalgıçlar batığı kapsamlı bir şekilde incelediler ve hiçbir petrol kirliliği belirtisine rastlanmadığını bildirdiler.

Colombo açıklarındaki demirleme yerine vardığında gemide yaklaşık 300 ton yakıt olduğu bildirilse de bazı raporlara göre yakıtın bir kısmının yangında yanmış olabileceği öne sürülüyor. 

Editör: TE Bilişim