Karadeniz’in dalgaları Karasu'da kaçak yapıları yıktı

SAKARYA’nın Karadeniz sahilindeki ilçelerinden Karasu’da deniz suyunun kabarması sonucu sahile yakın noktadaki 16 evi yıktı. Böylece son üç ayda toplam 50 prefabrik ve yazlık ev su altında kalarak yıkıldı

Kabaran deniz suyu ve dalgalar şimdi 32 Evler Mahallesi’ndeki denize yakın noktadaki evleri de tehdit ederken, belediye yetkilileri yıkılan binaların tamamının kaçak olduğunu söyledi.

Karasu Belediyesi Fen İşleri Müdürü Murat Kara, deniz sularının geçen yıla göre sahile 40- 50 metre daha yaklaştığını söyleyerek “Yüzlerce ev tehlikede, kabarma belirli aralıklarla devam ediyor. Mendirek yapılmazsa bunun önünü almak imkansız” dedi.

Turizm bölgesi olan ve özellikle sabit ve dar gelirli kesimin tercih ettiği yer olan Karasu İlçesi'nde 3 yıl önce Liman ve mendirek inşaatı yüzünden daralan kumsalda kalan prefabrik ve betonarme yazlıkları, fırtınada oluşan dalgalar ile yıkılmaya başladı. Deniz sularının sahilden yaklaşık 50 metre kadar içeri girmesi sonrasında da sahilde bulunan prefabrik ve betonarme yazlık evler birer ikişer yıkıldı.

Yalı ve 32 Evler Mahallelerinde yaklaşık 50 yazlık ev yıkılırken, sahilde evleri yıkan dalgalarda iç kesimlere doğru gelmeye devam ediyor. Karasu Yalı Mahallesi Muhtarı Dursun Ali Akbaş “Sular 45 metre sahilden içeri girince önce 6 ev sonra da 10 ev yıkıldı. Eğer önlem alınmazsa sahildeki tüm evler yakılacak” dedi.

Karasu Belediyesi Fen İşleri Müdürü Murat Kara ise sahilde yıkılan evlerin hepsinin kaçak yapı olduğunu söyledi. Kara bunların 1984 öncesinde yapılan yapılan olduğunu da belirterek şunları söyledi:

“Bunların hepsi kaçak. Yıllar önce yapıldı. Bunlarla ilgili olarak düzenleme yapılması gerek. Ancak şu an için Karadeniz'de suların kabarması sonrasında bu yapılan yıkılıyor. ilçemizde sahil seridinde önceden denize 50-60 metre mesafede olan bu binalar deniz suyunun kabarmasıyla yıkıldı. Şu an için yapılması gereken bölgeye T tipi merdirek yapılması. Bunun için de Demiryollar Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü (DLH) ile görüşüldü. Onlar çalışma yaptılar ve önümüzdeki günlerde ihalesi yapılacak. Böylelikle Karadeniz'de kabaran suların daha çok iç kesimlere girmesi engellenecek.” (dha)

 

 

Editör: TE Bilişim