29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, bu yıl muhalefet partilerinin protestoları eşliğinde kutlanıyor.

Cumhuriyetin kuruluşunun 91. yılında yapılacak kutlama etkinliklerinde, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Anıtkabir’de düzenlenen törene katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki devlet erkanı Anıtkabir'de Atatürk'ün mozolesine çelenk koydu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Misak-ı Milli Kulesi'ne geçildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anıtkabir Özel Defteri'ne günün anlam ve önemini belirten bir yazı yazdı.

Saat 11.15’te Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) düzenlenecek törende şeref locasındaki yerini alacak olan Kılıçdaroğlu, AK Saray’da düzenlenecek Cumhuriyet Bayramı resepsiyonuna ise katılmayacak.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de sabah saatlerinde Anıtkabir ve AKM’de düzenlenecek törene katılacak ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın AK Saray’da vereceği Cumhuriyet Bayramı resepsiyonuna gelmeyecek.

HDP ise 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda düzenlenecek tören ve resepsiyonuna katılmayacak.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, bugün ülke genelinde ve yurtdışındaki diplomatik misyonlarda düzenlenecek törenlerle kutlanacak.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Anıtkabir’de düzenlenecek törende yerini aldı.

Anıtkabir’deki törenin ardından, saat 11.15’te AKM’de bir tören düzenlenecek. Daha önce AK Saray’da düzenlenecek Cumhuriyet Bayramı resepsiyonuna katılmayacağını açıklayan Kılıçdaroğlu ve Bahçeli, AKM’deki törende hazır bulunarak resmi geçit törenini izleyecek.

Kemal Kılıçdaroğlu İstanbul’da Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde düzenlenen fener alayı ile halk yürüyüşüne katılmak üzere saat 16.00’da THY ile Ankara’dan İstanbul’a hareket edecek.

HDP’den ise Anıtkabir, AKM ve AK Saray’da düzenlenecek Cumhuriyet Resepsiyonu’na katılım olmayacak.

Cumhuriyet Bayramı Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM)'nin 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet rejimini ilan etmesi anısına her yıl 29 Ekim günü Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs'ta kutlanan bir millî bayramdır.

Cumhuriyet Bayramının kutlandığı ülkelerde 28 Ekim öğleden sonra ve 29 Ekim tam gün olmak üzere bir buçuk gün resmî tatildir. 29 Ekimlerde stadyumlarda şenlikler yapılır, akşam ise geleneksel olarak fener alayları düzenlenir.

Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet'in Onuncu Yıl Kutlamalarının yapıldığı 29 Ekim 1933 tarihinde verdiği 10. Yıl Nutku'nda, bu günü en büyük bayram olarak nitelendirmiştir.

Eğlenceler İptal

Başbakan Yardımcısı ve Ak Parti sözcüsü Beşir Atalay, AK Parti MYK'sından sonra açıklamalarda bulundu. 

Atalay, maden kazası nedeniyle AK Partili belediyelerde Cumhuriyet Bayramı eğlencelerinin iptal edildiğini açkladı. 

Atalay şunları söyledi;
“Bakanlarımız, bütün kurumlarımız orada elden gelen gayreti gösteriyorlar. Biraz önce Enerji Bakanımız ile görüştüm. İçeride yüklü miktarda su var. Bir yandan deşarj çalışması sürüyor. Dileğimiz oradaki 18 vatandaşımızın sağ salim kurtarılması. Parti ve hükümet olarak şu an bütün hassasiyetimiz oradaki vatandaşlarımızın kurtarılmasıdır. Bir yandan Cumhuriyet Bayramı. Cumhuriyet Bayramı’na böyle bir üzüntüyle giriyoruz. İnşallah vatandaşlarımız kurtarılır ve böyle bir üzüntüyle girilmez. Cumhuriyet Bayramı nedeniyle belediyelerimizin düzenleyeceği eğlenceler iptal edildi. AK Partili belediyelere böyle bir genelge gönderildi. Törenler ise düzenlenecek ve hepimiz katılacağız. Sayın Başbakanımızın da bölgeye gitme niyeti var. Gelişmeleri takip ediyor. Başbakan törenlerden sonra bölgeye gidebilir. ”


Cumhuriyetin İlanı

Osmanlı İmparatorluğu'nda, ikinci Meşrutiyetin ilanından altı yıl sonra Birinci Dünya Savaşı başladı.1914'te başlayan Birinci Dünya Savaşı'na dünyanın belli başlı devletleri katıldı.Dört yıl süren savaş sonunda bizimle birlikte olan devletler yenildi.Savaş kurallarına göre biz de yenilmiş sayıldık. Ülkemiz İngilizler, Yunanlılar,Fransızlar,İtalyanlar tarafından paylaşıldı. 

Ulusuna inanan, güvenen Mustafa Kemal Paşa,19 Mayıs 1919'da Samsun'a geldi.Erzurum'da,Sivas'ta kongreler düzenledi.Mustafa Kemal Paşa "Tek bir egemenlik var,o da Milli egemenliktir.Ülkeyi yine ulusun kendi gücü kurtaracaktır." diyordu.Yurdun dört bir tarafından gelen ulus temsilcileri -milletvekilleri- 23 Nisan 1920 günü Ankara'da Büyük Millet Meclisi'nde toplandı. 

Meclis, Mustafa Kemal Paşa'yı başkan seçti.Mustafa Kemal Paşa'nın önderliğinde Büyük Millet Meclisi Ulusal Kurtuluş Savaşı'nı başlattı.Bir yandan efeler,dadaşlar,seğmenler bulundukları yörede düşmana karşı koydular.Öte yandan düzenli ordular İnönü'de,Sakarya'da,Dumlupınar'da savaştılar.Yurdumuz düşmanlardan kurtarıldı. 

Tahtını, rahatını düşünen padişah, yenilen düşmanla birlikte yurdumuzdan kaçtı. İmzalanan Lozan Barış Antlaşması ile yeni bir devlet doğdu.Bu doğan devletin yönetim biçimi henüz belirlenmemişti. 

İkinci dönem Büyük Millet Meclisi 11 Ağustos 1923'te ilk toplantısını yaptı.13 Ekim 1923'te Ankara Başkent oldu.Atatürk; düşmanın ülkeden atılıp sınırlarımızın belirlenmesinden sonra,çoktan beri tasarladığı cumhuriyetin ilanı üzerinde hazırlıklar yapmaya başladı.28 Ekim 1923 akşamı yakın arkadaşlarını Çankaya'da yemeğe çağırdı.Onlara , "Yarın Cumhuriyet'i ilan edeceğiz."Dedi. 

29 Ekim 1923 günü Atatürk,milletvekilleri ile görüştükten sonra taslağı hazırlanan cumhuriyet önergesi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne verildi.Meclis önergeyi kabul etti.Böylece ülkemizde cumhuriyet yönetimi kuruldu.Atatürk kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı oldu.Cumhuriyet'in ilanı yurtta sevinç ve coşku ile karşılandı. 

Cumhuriyet;yurttaşların seçme ve seçilme hakkının olduğu bir yönetimdir.Ulus temsilcilerinin kabul ettiği yasalarla ülkenin yönetilmesidir.Cumhuriyet yönetiminde söz ulusundur. Cumhuriyet'i korumak, kollamak, yaşatmak her yurttaşın görevidir. 

Editör: TE Bilişim