(COVID-19) Pandemisinin Denizcilerin Uyku Kalitesi ve Kaygı Düzeyi Üzerine Etkileri

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fizyoloji Anabilim Dalında “Yeni Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) Pandemisinin Denizcilerde Uyku Kalitesi ve Kaygı Düzeyi Üzerine Etkilerinin İncelenmesi” isimli bir bilimsel araştırma çalışması yürütülüyor.

Tüm dünyanın koronavirüs salgınına teslim olduğu ve hayatın durma noktasına geldiği şu günlerde gemi insanları maalesef duramıyor. Dünya taşımacılığının can damarı gemilerin çalışmaya devam edebilmesi onlar sayesinde oluyor.

Kendilerini evlerinde karantinaya alamayan denizciler şu an ne durumda? Pandemi ortamında uykuları kaçıyor mu? Kaygıları ne boyutta?

Karadeniz Teknik Üniversitesi akademisyenleri işte bu sorulara cevap bulmak için bir araştırma başlattı. Araştırma, KTÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı ve Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Anabilim Dalı iş birliğiyle gerçekleştiriliyor. Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Ahmet AYAR başkanlığında yürütülen “Yeni Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) Pandemisinin Denizcilerde Uyku Kalitesi ve Kaygı Düzeyi Üzerine Etkilerinin İncelenmesi” isimli bilimsel araştırma çalışmasının amacı, ilk olarak 2019 yılı Aralık ayında Çin'in Wuhan şehrinde tespit edilen ve bütün dünyaya yayılarak Dünya Sağlık Örgütünce (WHO) pandemi kapsamına alınan Yeni Koronavirüs hastalığının (COVID-19) denizcilerin uyku kalitesi ve kaygı düzeyi üzerine etkilerini incelemek. Bu etkiler, uluslararası ölçekler ile algısal olarak değerlendirilecek. Türk veya yabancı uyruklu, şu anda gemide çalışmakta olan veya gemiden henüz ayrılmış olan her kademedeki denizcinin araştırmaya katılmasının önemli olduğunu belirten Araştırma Ekibi, gemi insanlarını anketi cevaplamaya davet ediyor.

Çalışmanın Türk ve yabancı gemi insanları için oluşturulmuş anket bağlantı linklerine haberimizden ulaşabilirsiniz.

“Yeni Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) Pandemisinin Denizcilerde Uyku Kalitesi ve Kaygı Düzeyi Üzerine Etkilerinin İncelenmesi”

Türkçe : https://forms.gle/rUWG6GbXXyBB8ne89

İngilizce : https://forms.gle/w8BuGFDFmRSoEKY16

Editör: TE Bilişim