Costa Concordia’nı Yüzdürülmesin  Safhasına Geçiliyor 

 İtalya’nın Giglio Adası kıyısında 13 Ocak 2012’de kayalara çarparak yan yatan ‘Costa Concordia’ yolcu gemisinin başka bir limana taşınması gündemde.

Geçtiğimiz Eylül ayında doğrultulan 114 bin ton ağırlığındaki geminin taşınmasının ardından söküm işlemlerine başlanacak. Geminin hangi limana taşınacağı ve nerede hurda haline getirileceği konusu henüz netleşmiş değil. 5’i İtalya’dan olmak üzere 6 ülke geminin söküm işlemlerine talip. Geminin söküleceği yerler arasında daha önce Türkiye’den İzmir’deki Ali Ağa tesislerin de adı geçiyordu. Geminin söküm işlemleri 150 milyon Euro’ya mal olacak.

Söküm işleminin Türkiye’de yapılması halinde maliyetin daha az olacağı belirtiliyor. “Eğer Costa Concordia gemisinin söküleceği tersane çok uzak bir yerde olursa o zaman gemi geçici olarak bir limanda 2 ay süreyle bekletilecek. Daha sonra Eylül ve Ekim aylarında başka bir gemi tarafından söküm işlemi için son durağına taşınacak.” 4 bin yolcusuyla birlikte geçen yıl Ocak ayında kayalara çarpan gemi kazasında 32 kişi hayatını kaybetmişti. Kullanılamaz hale gelen devasa gemiyi kurtarma operasyonu dünyada bir ilk olmuştu.

Editör: TE Bilişim