Costa Concordia 20 ay önce başladığı yolculuğunu sonlandırmaya hazırlanıyor. 2012’nin ocak ayında İtalya’nın Giglio Adası açıklarında karaya oturan yolcu gemisinin enkazının kaldırılmasına 16 Eylül pazartesi günü başlanacak. Mühendisler, öncelikli olarak yan yatan 290 metrelik gemiyi düz durur pozisyona getirecek.

Kurtarma ekibinden Nicholas Sloane önceliklerinin hala kayıp olan iki yolcunun bulunması olduğunu belirtti:

“Özellikle biz ve aileler için geminin doğrultulması çok önemli. Gemi dengeye oturtulduğunda denizaltı kameraları ile suyun dibinde neler yaşandığını görüp yetkililer kaybolan kişileri arayabilecek. Bu en büyük önceliğimiz.”

114 bin 500 tonluk dev geminin doğrultulması ise gemicilik tarihine en geniş çaplı ve zorlu operasyonlardan biri olarak geçecek.

Petrol kirliliğini önlemek için işlem sırasında birçok emici panel ve bariyer kullanılacak. Ayrıca enkaz parçalarını toplamak için balık ağları gerilecek.

Geminin tek parça halinde kaldırılıp kaldırılamayacağı ise büyük merak ve endişe konusu. Zira gemide kalmış olan petrol ve kimyevi maddeler çevre için büyük bir tehlike oluşturuyor.

Editör: TE Bilişim