290 metre uzunluğundaki dev transatlantik dün akşam saat 19'da akdeniz kruvaziyer seferine kalktıktan 2 saat sonra karaya bindirdi. Gemide 7 Türk yolcu var.

3200 yolcu ve 1023 mürettebatla İtalya'nın Civitavecchia Limanından hareket eden gemi, bir sonraki uğrayacağı liman olan Savona'ya gidiyordu.

Gemide elektrik arızası olduğu tahmin ediliyor. Ancak geminin armatörü Costa şirketi, "Kazanın nedeninin ne olduğundan söz etmek için henüz çok erken" olduğunu bildirdi.

8 Kişi Hayatını Kaybetti, çok sayıda yaralı var...

Gemi, Tuscan sahilinde Giglio Adasında karaya oturdu. Gemi karaya oturur oturmaz tüm yolculara can yeleklerini giymeleri ve can filikalarına gitmeleri anons edildi. Bu esnada yan yatmaya başlayan gemide panikleyen yolculardan bazıları denize atlayarak sahile yüzmek istedi. Ölenlerden çoğunun sahile yüzmek için gemiden atlayanlar olduğu bildirildi. 8 kişinin yaşamını yitirdiği kazada çok sayıda yaralı var, ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

Ölenlerden 65 yaşında bir erkek yolcunun gece denizin soğuğuna dayanamayarak hayatını kaybettiği bildirildi.

Geminin birkaç yüz metre mesafede batmaya başladığı Giglio adasındaki bir otel çalışanı, geminin hızlı bir şekilde batmakta olduğunu ve üçte ikisinin suya gömüldüğünü söyledi. Sahil güvenlik yetkilileri ise 20 derece yan yatan geminin karaya oturduğunu ve daha fazla batma riski bulunmadığını bildirdi.

Tüm yolcular yemekteydi

Kaza, gemi hareket ettikten iki saat sontra, saat 21:00 sularında meydana geldi. Kaza esnasında tüm yolcular akşam yemeğindeydi.

Gemi, bir italyan sahil güvenlik yetkilisinin ifadesine göre; "bir cisme çarptı" ancak çarptığı şeyin Giglio sahilindeki kayalık deniz dibinde bir engel olup olmadığı bilinmiyor. Geminin çarptığı deniz dibindeki engelden dolayı iskele tarafında karinesinde 50 metre uzunluğunda yırtık oluştu ve gemi buradan su almaya başladı.

Geminin kaptanı Paolillo, "Gemiyi filikalarla yolcuları kurtarma operasyonunu kolaylaştırmak için daha sığ sulara ve hatta Giglio Adası'nın küçük limanına götürmeye çalıştığını, ancak hızla sancağa doğru yatan gemide filikayla kurtarma yapmanın mümkün olamayacağını anladığını" söylediği bildiriliyor.

Kurtarma operasyonu 01:20 de tamamlandı

Gemi karaya oturduktan yaklaşık 4,5 saat sonra tüm yolcular kurtarılabildi. Gemide kalan son 50 kişinin ise helikopterle gemiden alınacağı haber veriliyor.

Kurtarılanlar Giglio Adasındaki otellerde barındırılmaya çalışılıyor. Gemiden ilk kurtarılan yolcuların bir kiliseye götürüldüğü öğrenildi. Kilisenin papazı; "Gece kıyafeti ve yüksek topuklu ayakkabilar giyen kadınların korku içindeki çocuklarla kilise sıralarında barınmaya çalıştığını" söyledi. Bir kısım diğer yolcular adadaki okullara alındı.

Yolcular anlatıyor

Gemideki yolculardan luciano Costroas adlı bir yolcu, olayı şöyle anlattı: "Akşam yemeğindeydik ki bir anda bütün ışıklar gitti. Gemi bir şeye çarpar gibi oldu yüksek bir gürültü işittik ve masalardaki her şey yere düştü. Kaptanlardan birisi geldi ve elektrik arızası olduğunu söyledi, ancak gemi tuhaf bir şekilde aynı anda yan yatmaya başladı. Bütün tabaklar bardaklar masalardan yere indi"

Bir başka yolcu ise, "Sanki titanik filminden bir sahne yaşadıklarını" söyledi.

Bir başka bayan yolcu olayı anlatırken "Sanki Titanik yeniden yaşandı. Geminin bir şeye çarptığı çok belliydi, bunun bir elektrik arızası olması mümkün değil" dedi.

Gemide önce yolcuların can yeleklerini giyerek filikalara gitmeleri istendi, daha sonra durumun buna izin vermeyecek kadar ciddi olduğu anlaşılınca "gemiyi terk" sinyali verildi.

Costa Cruises firmasının yaptığı açıklamaya göre Costa Concordia Civitavecchia'dan başlayan seferine Savona, Marsilya, Mayorka Adası, Cagliari ve Palermo limanları ile devam edecekti. Gemide italyan uyruklu 1000, 500 Alman, 160 Fransız ve kalanlar da 7 si Türk olmak üzere çeşitli ülke vatandaşlarından oluşan toplam 3200 yolcu bulunuyordu.

Şirket, kazanın nedeninin bulunması konusunda resmi makamlarla işbirliği yapacağını açıkladı.

Türk Yolcuların durumu

AA muhabirinin Türkiye'nin Roma Büyükelçiği yetkililerinden edindiği bilgiye göre, gemide bulunan Türklerden Sırrı Tayfun Bora ve eşi ile Mustafa Recep Tunççelik ve eşinin durumlarının iyi olduğu kaydedildi. Yetkililer şu ana kadar gemide 7 Türk yolcu olduğuna dair bilgilerinin olduğunu, 3 yolcuyla henüz iletişim kuramadıklarını aktardı. Gemide daha fazla Türk olabileceğini belirten büyükelçilik yetkilileri, bu konuda net bilgilere ulaşabilmek için yerel makamlarla ve geminin bağlı bulunduğu şirketle temas halinde olduklarını ifade etti.

Editör: TE Bilişim