ÇOMÜ 17 Gemisi Törenle Denize İndirildi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ÇOMÜ 17 Gemisi yapılan törenle denize indirildi. Geçtiğimiz aylarda ÇOMÜ 1 Araştırma teknesini de denize indiren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi deniz filosunu günden güne büyütüyor.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi’nin yürüttüğü eğitim ve bilimsel çalışmalarında kullanılacak olan gemi Gelibolu Eksen Tersanesi’nde düzenlenen bir törenle denize indirildi.

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner bugünün kendileri için heyecanlı ve mutlu bir gün olduğunu belirtti. Prof. Dr. Sedat Laçiner “Heyecanımızı paylaşanlara, heyecanımıza ortak olanlara teşekkür ediyoruz” diyerek başladığı konuşmasında Su Ürünleri Fakülteleri’nin Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi olma sürecine değindi ve şunları söyledi;

“Göreve başladığımızda fakültemizin adı Su Ürünleri Fakültesi’ydi. Fakülte mensuplarıyla yaptığımız değerlendirmelerde bu ismin ve fakültedeki yapılanmanın çok sağlıklı olmadığı sonucuna ulaştık. Tüm Türkiye’deki Su Ürünleri Fakülteleri’ni de değerlendirdik ve bu analizlerin sonucunda meselenin çok daha kapsamlı ele alınması gerektiğine karar verdik. Mesele sadece su ürünleri değil, aynı zamanda deniz bilimleri ve teknolojisi meselesiydi.

Alanında Öncü Fakülte; ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak su ürünlerini ihmal etmeden ve hatta güçlendirerek ama bunun yanı sıra gemi yapımı, deniz bilimleri ve deniz işletmeciliği, denizin çevre yönüyle, canlılarıyla ele alındığı bir yapılanmaya öncülük etmeye çalıştık. Şu anda deniz bilimleri ve teknolojisi ile çalışmalar yürütülüyor.

Teoriyi Pratiğe Dönüştürüyoruz!

Eğer deniz çalışıyorsanız, denize dokunmak zorundasınız. Fakat ne yazık ki ülkemizde en ciddi sorunlardan bir tanesi de bu. Öğrencilerimiz eğitim aldıkları alanda uygulama yapma şansını yakalayamıyor.  Deniz bilimlerinden öğrenci mezun ediyoruz, yüzme bilmiyor, denize girmiyor, suya dokunmuyor. Teoride kalan, uygulanmayan bilgi ise körelir, en nihayetinde de yok olur gider. ÇOMÜ 17 teknesinin bir işlevi de bu olacaktır. 2011 yılında üniversitemizin metal teknesi bulunmuyordu. Elimizde bilim teknesi vardı, on metreden oluşan ahşap bir tekneydi. Bunun dışındakiler ise ahşaptan hallice olan teknelerdi ve öğrencilerimize bu teknelerle hizmet vermemiz, uygulama yaptırmamız mümkün değildi.

ÇOMÜ Filosunu Yeniledi!

Bugün geldiğimiz noktada ise Bilim Tekne’sinin bakımları yapıldı, 18 metrelik, metalden oluşan ÇOMÜ 1geçtiğimiz aylarda suya indirildi. Bu tekne sayesinde fakülte öğrencilerimiz denizde balık tutmaktan, ağ atmaktan, ağ çekmekten, deniz araştırmaları yapmaya kadar derslerini Çanakkale Boğazı’nın üzerinde yapmak gibi bir ayrıcalığa kavuşmuş oldular. Hatta bir derslerine ben de doğrudan katıldım. Belki de Türkiye’de ilk defa olarak teorik dersleri su üzerinde, deniz üzerinde almak gibi bir şansa kavuşmuş oldular. Bilim 1 teknemiz aralıksız olarak hem eğitim faaliyetlerine hem bilimsel çalışmalara devam ediyor.

ÇOMÜ 2 Güzelyalı’da bulunuyor. Orada bizim bir kültür balıkçılığı kafesimiz var. O kafeslere bağlantılı olarak 13 metrelik bir araştırma teknesi de orada katkısını devam ettiriyor. 12 metrelik bir araştırma teknemiz olan ÇOMÜ 3 ise Gökçeada’da bulunuyor. Gökçeada’da Balıkçılık Teknolojileri ile ilgili bir bölümümüz var, orada faaliyetini sürdürüyor. Dolayısıyla ÇOMÜ sadece ahşap birkaç tekneden oluşan filosunu yeniledi. Eskiyenleri elden çıkardı. Kullanılabilir olanları yeniledi ve metal araştırma teknelerine yönelmiş oldu.

ÇOMÜ 1’den sonra bugün bir diğer teknemizi denize indireceğiz, bu geminin büyüklüğü yaklaşık 25 metre ve açık denizlerde de faaliyet gösterebilecek bir büyüklüğe sahip. Bu teknenin üzerine pek çok aparat gelecek, vinçler takılacak Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji bölümü gibi bölümlerimizin deneylerini yapabileceği laboratuvarlar oluşturacağız. Sadece Deniz Bilimleri değil, Mühendislik Fakültesi gibi diğer Fakültelerimizde bu tekneden sonuna kadar istifade edecekler. Böylece filomuzdaki ikinci metal tekneye de sahip olmuş olacağız.

Bunu diğer üniversiteler açısından ele alırsak; açık denize çıkmak ve orada araştırmaları sürdürmek gibi katkıları olacak. Misal, Ege Denizi’nin deniz yapısında nelerin olduğunu araştırmak, deprem araştırmaları yapabilmek ve deniz canlılarının çevre kirliliğinin incelenmesi bu gemi sayesinde mümkün hale gelecek. Bunun yanı sıra eğitim faaliyetlerini de daha rahat yapabileceğimiz gemiye sahip olmuş olacağız. Çünkü kamara odasına baktığımız zaman 20 kişinin üzerinde insanın rahatlıkla geceleyebileceği, araştırma yapabileceği bir tekneye sahip olmuş oluyoruz.

Diğer üniversitelerin alt yapılarıyla kıyasladığımızda bu büyüklükte, metal, bu donanımda, ve yeni teknenin olmadığını biliyorum. Dolayısıyla bu da Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne çok ciddi bir ayrıcalık kazandırıyor. Daha eski üniversitelerimizde, daha uzun gemiler var ama onlar da çok eski ve tamire ihtiyaç duyuyor. Dolayısıyla Türkiye’nin üniversitelerin sahip olmuş olduğu en yeni, en büyük gemi ile karşı karşıyayız bu da bizim arkadaşlarımıza çok büyük üstünlükler ve avantajlar sağlamış olacak.

Deniz Bilimleri İçin Tarihi Bir An!

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bilim ve eğitim altyapısını yenilemek için çok ciddi bir gayret sarf ediyor ve bunun karşılığını da bilimsel yayınlar ve eğitim sıralamasında üst sıralara çıkmak olarak alıyor. Elbette deniz, bu alanda yapmamız gereken başta gelen öncelikli alanlarımız arasında yer alıyor. Çünkü Çanakkale Manisa’dan sonra en uzun deniz kıyısına sahip olan ikinci il. Böyle bir yerde deniz bilimleri alanında çalışma yapmamak, öncü olmamak çok büyük bir hata olurdu.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi de bunu sadece bilim ve eğitim açısından değil Çanakkale’yi geliştirmek ve katkı sağlamak açısından da bir sorumluluk projesi olarak değerlendiriyor. Ben bu duygular içerisinde hepinize tekrar teşekkür ediyorum. Gerçekten bizim için ve Deniz Bilimleri için tarihi bir an. Türkiye’nin deniz araştırmalarına çok ciddi katkı yapacak bir gemiyi denizle buluşturmuş olacağız.”

Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner deniz bilimleriyle ilgili olarak bundan sonraki hedeflerine değindi:

“ÇOMÜ’nün bundan sonra gemicilik ile ilgili Deniz Bilimleri alanındaki hedefi 80-100 metrelik bir araştırma gemisine ulaşabilmektir. Bu gemiyle Akdeniz’de, açık denizlerde, okyanuslarda araştırma yapabilmektir. Bilimsel araştırma yürütebilmektir. 80 metrelik 100 metrelik bir gemi yapabilmek, laboratuvarları kurmak, aparatlarını oluşturmak, milyonlarca dolarlık yatırımlardır. Bu bizim 5 - 10 yıllık sürede hedeflememiz gereken belki başka üniversitelerle işbirliği yaparak hedeflememiz gereken bir iştir. Ama Türk üniversiteleri artık deniz araştırmalarında deniz bilimlerinde daha fazla yol almak zorunda, daha fazla çalışma yapmak zorundadır.

Hint Okyanusunda, Atlas Okyanusunda, Pasifik Okyanusunda bizim üniversitemizin gemilerini görmemiz gerekiyor. Ama ne yazık ki biz hala Akdeniz’de Ege’de Karadeniz’de yapmamız gereken araştırmaları yeterince yapamıyoruz. O bağlamda ÇOMÜ bugün araştırma gemileriyle eğitim gemileriyle bir filo boyutuna ulaştı. Bundan sonraki hedefimiz uluslararası standartlarda çok daha büyük araştırma gemilerine ve altyapısına sahip olmak. Araştırmacı kadromuzu daha da genişletmek, Türkiye’nin en iyi kadrolarından bir tanesi zaten şu an da üniversitemizde, bunu daha genişleterek dünya standartlarına ulaştırabilmeyi istiyoruz."

Törende konuşan Çanakkale Valisi Ahmet Çınar hem bir vatandaş olarak hem de bir vali olarak ÇOMÜ’de yapılan işlerden gurur duyduğunu belirtti ve ekledi;

“Türkiye ciddi bir sermaye birikimiyle zenginleşmeye başladı, hep beraber zenginleşmeye başladık. Tabi bu zenginlik hayatın her alanında olduğu gibi bilimsel hayatımıza, üniversitelere de yansıdı. Yetişen insanların daha bilimsel verilerle bilgilerle donatılmış, eğitilmiş şekilde insan kalitesini de arttıran etkisine hep birlikte şahit oluyoruz.

Ben Prof. Dr. Sedat Laçiner’i ve çalışma arkadaşlarını hem bu konuyla ilgili hem de üniversitenin Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden birisi olma yolundaki çabalarından dolayı kutluyorum. Ülkemizin ekonomisine sağladığı katkılardan, yarattığı istihdam alanlarından dolayı ÇOMÜ 17’nin üretimini gerçekleştiren firmamızı da kutluyorum.

ÇOMÜ 17 Dünyanın En Stratejik Sularında Gezecek!

Bu tekne Dünyanın en güzel en stratejik sularında seyredecek. Kazasız belasız seyirler diliyorum. Bilimsel çalışmalara vereceği katkı çok açık. Üniversitemiz neredeyse bir filoya ulaşmış, bunun devamının da geleceği çok belli. Hep birlikte mutluyuz. Bu mutluluğu paylaşıyorum ve saygılar sunuyorum.”

Çanakkale Valisi Ahmet Çınar'ın konuşmasının ardından ÇOMÜ 17 Gemisi denize indirilme töreni gerçekleti. Tören pilav ikramıyla sona erdi.

 

 

Editör: TE Bilişim