Çöllü'den Tekne Sahiplerine Müjde 

CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü, deniz araçlarında KDV ve ÖTV düzenlemesi yapılarak Türk sahipli yabancı bayraklı teknelerin Türk Bayrağına geçişini kolaylaştıracak yasanın çıkarılmasına AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç ile birlikte katkı sağladıklarını söyledi.

Deniz Ticaret Odası (DTO) Antalya Şubesi Başkanı Ahmet Erol, Türk sahipli yabancı bayraklı teknelerin Türk Bayrağına geçişini kolaylaştırmayı sağlayan yeni yasal düzenlemede, denizcilik sektörünün tereddüt yaşadığını bildirdi.

DTO Antalya Şube Başkanı Ahmet Erol, yaptığı açıklamada, Türk sahipli yabancı bayraklı teknelerin Türk bayrağına geçmesini kolaylaştıran yasal düzenlemenin, eksik yönleri olmasına karşılık bunun Türk denizcilik sektörü açısından sevindirici olduğunu söyledi.

Yabancı bayraklı teknelerin ve gemilerin Türk bayrağına geçiş süresinin 30 Kasım 2009 olarak belirlenmesinde denizcilik sektörünün bazı tereddütleri olduğunu belirten Erol, şöyle konuştu: ''Yasal düzenleme ile alınan bu kararların geçici olması sektörü rahatsız ediyor, tereddüt yaratıyor. Yabancı bayraklı teknelerin, Türk bayrağına geçtiği takdirde, müteakip yıllarda sağladığı haklardan veya artı haklardan tekrar eski haklara dönülecek mi? Örneğin, Motorlu Taşıt Vergisi ya da harç adı altında alınan ücretlerin, yeni bir düzenleme ile tekrar artırılacağı yolunda tereddütler var. Şu andaki harçların 10 misli, 100 misline çıkarılacağı gibi endişeler taşıyoruz. Türk sahipli yabancı bayraklı teknelerin Türk bayrağına geçiş süresi olan 30 Kasım'dan sonrası ne olacak? Bu, endişe yaratıyor.''

Türkiye'de denizciliğin gelişmemesinin nedenin, siyasilerin deniz araçlarını lüks bir araç olarak görmelerinden kaynaklandığını öne süren Erol, şöyle devam etti: ''Bu nedenle Türkiye denizciliği ve deniz turizmi maalesef gelişemedi. Ama yeni düzenleme Türk denizciliğine bir ivme sağlayacaktır. Ancak, yerli tekne üreticileri tereddüt yaşıyor. Verilen sürenin bitmesinden sonra, ne olacak? Türkiye'nin denizciliğe karşı bir hamle yapması için bu düzenlemeler 30 Kasım'dan sonra niye devam etmiyor? Denizcilik sektörü, yat üreticisi ve tüketicisi (30 Kasım'dan sonra çok farklı bir şey gelecek mi?) diye endişe taşıyor.'' Bu düzenlemenin esas amacının stokları eritmek olduğu şeklinde genel düşüncenin hakim olduğunu vurgulayan Erol, deniz teknelerinde, beyaz eşya veya otomobilde olduğu gibi stok olmadığını savundu.

Erol, şu görüşleri dile getirdi: ''Tekne üretiminde pek fazla stok olmaz. Sipariş verilen ve 6 ay ya da 1 bir yıl sonra teslim alınacak tekneye nasıl bir garanti verilecek? Endişeleri giderici destekler gerekli. Siyasilerin destekleyici açıklamalarını bekliyoruz. KDV, yüzde 1'den biraz daha yukarı artırılacaktır ama ÖTV'den muaf tutulması arzumuzdur. Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'de deniz aracının herhangi bir ulaşım aracı gibi kullanılmasını ve işlem görmesini arzu ediyoruz. Bu da amatör denizciliği, amatör tekneciliği, amatör su sporlarını destekleyici karar olacaktır.'' Eski DTO Antalya Şubesi Başkanı ve CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü de, deniz araçlarında KDV ve ÖTV düzenlemesi yapılarak Türk sahipli yabancı bayraklı teknelerin Türk Bayrağına geçişini kolaylaştıracak yasanın çıkarılmasına AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç ile birlikte katkı sağladıklarını söyledi. 

Düzenlemenin Türk denizcilik sektöründe rahatlama sağlayacağını belirten Çöllü, şöyle devam etti: ''Devlet ruhsat harçlarındaki artış ne olacak ise tekne ruhsat harçlarına da o oranda yansıyacak. Ama 30 Kasım tarihinden sonra yeniden başa dönelim diye bir şey söz konusu olamaz diye düşünüyorum. Hükümet beyaz eşyada, otomotivde birtakım kolaylıklar getirdi. Denizcilik sektörüne de geçici olarak bir kolaylık getirdi. Bunun devamının olacağını sanmıyorum.'' Deniz araçlarında MTV ve ÖTV ile yasal düzenlemede eksikliklerin olduğunu, bu eksikliğin Bakanlar Kurulu'nda alınan kararlarla giderilmeye çalışıldığını ifade eden Çöllü, sözlerini tamamladı: ''Bu güzel bir düzenleme ama tabii ki sorunlar var. 30 Kasım tarihine kadarki deniz aracı imalatında, faturalı satışlarda, yabancı bayraklı satışlarda KDV'den muaf olacak. Bu sürenin uzatılması mümkün görünmüyor. Bu düzenleme, bu haliyle bile sektöre nefes aldıracak, en azından yabancı bayraklı teknelerin Türk bayrağına geçişine katkı sağlayacak. Tereddüt içindeki bir denizci, (Acaba sonra ne olur, başımıza bir iş gelir mi?) korkusu içerisinde olduğu sürece yabancı bayraktan Türk bayrağına geçiş biraz zor olur.''

Editör: TE Bilişim