CMA CGM Group, karbon nötrlüğüne ulaşmak için planlarını hızlandıran en son büyük nakliye şirketi oldu.

BM Küresel İlkeler Sözleşmesi konferansına katılan Başkan ve CEO Rodolphe Saadé, şirketin hedefinin 2050 yılına kadar karbon salınımını tamamen durdurmak olduğunu açıkladı. Ayrıca şirketin enerji kaynaklarının 2023 yılına kadar yüzde 10 alternatif yakıt içereceğini söyledi. Daha önce Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından belirlenen bir hedef olan 2030 yılına kadar CO2 emisyonlarını yüzde 40 azaltma yolunda olduğunu belirten dünyanın en büyük nakliye şirketlerinden biri arasında yerini aldı.

"İlerlemeliyiz, harekete geçme zamanı!" dedi Saadé BM konferansında. “2019'da toplam CO2 emisyonlarımızı yüzde 6 oranında düşürdük. Bu önemli düşüşler, seferberliğimiz, uygulanan teknolojik yenilikler ve gemi operasyonlarının iyileştirilmiş yönetimleri sayesinde mümkün oldu.”

Şirketin duyurusu, karbon nötr hedefine doğru hızlanma planlarını da açıklayan endüstrinin diğer birçok sektörüne katılıyor. Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO) karbondan salınımından arındırma için resmi bir tanım olmaması ile birlikte, uluslararası deniz taşımacılığında ortalama olarak CO2 emisyonlarında en az yüzde 40'lık bir düşüş çağrısını içeren bir sera gazı (GHG) azaltma stratejisi benimsenmiştir. 2030 yılına kadar yüzde 40 azaltılması planlanan co2 emisyonunun, 2050 hedefi ise yüzde 50.

Son zamanlarda, petrol ve gaz sektöründe hem Total hem de BP, kendi şirketlerinin 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşma planlarını açıkladı. Benzer şekilde, geçen ay Norveç Armatörleri Birliği de IMO 2050 için iddialı bir hedef belirledi, 2050 yılına kadar tüm filosunda iklim zararsızlığını sağlamak.

CMA CGM, 2018'den bu yana, ilk LNG ile çalışan gemilerini teslim etmek, ek LGN güç konteyner gemileri sipariş etmek ve biyoyakıt dağıtımını hızlandırmak da dahil olmak üzere büyükbir çaba sarf ediyor. Saadé, 2020'de şirketin 23.000 TEU kapasiteli LNG destekli gemisini piyasaya süreceğini ve CMA CGM'nin denizcilik endüstrisinin enerji geçişine olan tutkusunu teyit edeceğini kaydetti.

Grup daha önce, 2005-2015 yılları arasında kilometre başına taşınan konteyner başına CO2 emisyonunda yüzde 50 azalma sağladığını bildirmişti. Daha önce de belirtilmiş 2025 yılına kadar yüzde 30'luk azalma hedefi doğrultusunda, 2015-2018 arasında yüzde 17'lik bir Co2 emisyonu azalması bildirdi.

Editör: TE Bilişim