Çanakkale'nin Kepez limanıyla İtalya'nın Puglia bölgesindeki Brindisi limanı arasında Ro-Ro seferlerinin başlatılmasını öngören proje için, her iki bölgedeki ilgili kurumların gerekli çalışmaları başlatmaları, bir niyet mektubuyla karara bağlandı.

İşadamları, özel sektör temsilcileri ve bürokratlardan oluşan yaklaşık 50 kişilik Türk heyetinin, İtalya'nın güneyindeki Puglia Bölgesi'ndeki temasları sırasında dün akşam Brindisi kentinde imzalanan proje sayesinde Çanakkale, Ro-Ro taşımacılığı açısından Türkiye'nin İtalya ile bağlantı noktalarından biri durumuna gelecek.

Niyet mektubu, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Tezcan, Brindisi Ticaret Odası Başkanı Salvatore Tomaselli ve Brindisi Liman Başkanı Luigi Giannini tarafından imzalandı.

Tezcan, imzadan sonra A.A muhabirine yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: ''Niyet mektubu imzalanan projenin ayrıntılarının, 2 aylık bir süre içinde netleştirilmesi öngörülüyor. Ayrıntılar yap-işlet-devret yöntemiyle Çanakkale Kepez limanını işletmekte olan Kolin Grubu ile Brindisi limanını işletmekte olan kurum tarafından belirlenecek. Niyet mektubuna imza koyan ticaret odaları olarak bizler ise projenin gerçekleşmesi için her iki kentteki ilgili kurumların harekete geçmelerini sağlayacağız'' dedi.

Proje tamamlandığında Marmara Bölgesi'ndeki üreticiler ürünlerini daha rahat bir biçimde İtalya üzerinden Avrupa'ya ulaştırma olanağına kavuşmuş olacak. Aynı biçimde İtalya'nın güney bölgesinden Marmara Bölgesi'ne yapılacak nakliye işlemleri de kolaylaşmış olacak.

Yetkililer, Kepez limanından İtalya'ya Ro-Ro seferlerinin başlamasının, başta Çanakkale olmak üzere bölgedeki sanayileşmeyi ve ticareti de olumlu yönde etkileyeceğini söylediler.

Puglia bölgesi yetkilileri de çarşamba akşamından bu yana Bari kentinde ağırlamakta oldukları Türk heyetine dün akşam Brindisi'ye yapılan ziyaretin ardından veda yemeği verdiler.

İtalya Dış Ticaret Enstitüsü'nün (ICE) Bari Bürosu Müdürü Alfredo Rizzo, yemek sonunda yaptığı konuşmada, Puglia bölgesindeki İtalyan firmalarıyla Türkiye'deki firmalar arasında işbirliğini daha da güçlendirmeyi istediklerini bildirdi. Türk-İtalyan İş Konseyi Başkanı Zeynep Bodur Okyay ise, Puglia yönetimi yetkililerine gösterdikleri konukseverlikten dolayı teşekkür etti. İtalya'ya çarşamba günü Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ile birlikte gelen Türk heyeti, Roma ve Bari'deki temaslarını tamamlamalarının ardından bugün akşam saatlerinde Türkiye'ye dönecek.

Kaynak:A.A

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim