İstanbul’un simgeleri arasında yer alan 108 yıllık Çırağan Sarayı’nın Boğaz kesimine ek yapı inşa edildiği ortaya çıktı. Tarihi dokuyu katleden “kış bahçesi” tepki çekti. Üzerine titrenmesi gereken kültür varlığına karşı sergilenen hoyrat yaklaşıma yetkili kurumların duyarsızlığı da eleştiri konusu oldu.

Önceki gün İstanbul boğazını vapurlarla geçen vatandaşlar Dolmabahce kıyılarından geçerken gözlerine inanamadıkları bir manzarayla karşılaştı. Boğaz'daki tarihi incilerden Çırağan Sarayı'nın bahçesine kış bahçesi şeklinde bir yapı kondurulmuştu. Tarihi sarayın bütün manzarasını katleden gecekondumsu prefabrik yapının neden inşa edildiği bilinmiyor. Sarayın tüm ihtişamını kapatan yapının fotoğraflarını çeken vatandaşlar durumua da isyan etti. Saray yetkilileri skandal ile ilgili bir açıklama yapmazken vatandalar bu duruma bir an nce müdahale edilmesi için yetkililere çağrıda bulundu.

Çırağan Sarayı, İstanbul Beşiktaş'ta Yıldız Parkı'nın karşısındaki alanda yer alıyor. Saray, Osmanlı Sultanı Abdülaziz döneminde (1830-1876) Mimar Karabet'in oğlu Serkis Balyan tarafından inşa edildi. Bir dönem imparatorluk ikametgahı olarak kullanılan yapı, 1910 yılları arasında Meclis-i Mebusan olarak kullanıldı. 20 Ocak 1910 tarihinde önemli bir yangın geçirerek tahrip olan yapı, daha sonra restore edildi.

Memurlar.net

Editör: TE Bilişim