Çipras, Pire Limanı’nda Çin Savaş Gemilerini Törenle Karşıladı

AB tarafından giderek dışlandığı iddia edilen Yunanistan'ın Çin'e yaklaşım eğilimi gösterdiği belirtiliyor.

Çin'den gelen savaş gemileri Yunanistan'da törenle karşılandı. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Pire Limanı'na gelen Çin savaş gemilerini resmi törenle karşıladı. Törende konuşan Çipras, Yunanistan ile Çin arasında tarihi bağlar bulunduğunu belirterek, son yıllarda iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerde önemli mesafe kat edildiğini söyledi. Çipras, 18. Filosuna ait savaş gemilerinin Pire Limanı'na gelişiyle ilgili düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Yunanistan ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında ortak ekonomik ve ticari faaliyetler için denizcilik alanındaki işbirliğinin temel oluşturduğunu belirtti.

ÇİPRAS'TAN YATIRIM ÇAĞRISI

Bu kapsamda, Yunanistan'ın, Çin'in COSCO şirketinin Pire limanındaki faaliyetleri dahil olmak üzere, ülkedeki yatırımlarına büyük önem verdiğini ifade eden Çipras, "Bunları iki halkın yararına desteklemek istiyoruz. Bu kapsamda Pire Limanı'nın sadece Avrupa için değil, tüm dünya için en büyük taşımacılık merkezlerinden biri haline getirilmesini özellikle önemsiyoruz" dedi. Çipras, iki ülkenin aynı zamanda demiryolları, taşımacılık, kültür ve turizm alanlarında da işbirliği yapma imkanları bulunduğunu belirtti.

Yeni Yunan hükümetinin, iki ülke halklarının yakınlaşmasına yönelik her çeşit girişimi destekleyeceğini belirten Çipras, "Hükümet, birbirimizi daha iyi tanımak amacıyla bu konulardaki girişimleri destekleyecektir. İnanıyorum ki, ülkemiz Yunanistan, Çin için Avrupa'ya önemli bir kapı oluşturabilir. Aynı zamanda Çin de Yunanistan'ın ufuklarının bugün bulunduğu noktadan daha ileriye genişlemesi için fırsat oluşturabilir. Çin halkı yıllar öncesinde sömürgeciliğe karşı bir mücadele verdi. Şimdi de Yunan halkı, halk egemenliğinin sağlamlaşması için mücadele ediyor" diye konuştu.

ÇİNLİ KOMUTANDAN TEŞEKKÜR

Çin Filo Komutanı Amiral Chang Xuansu ise bir yıl önce Çinli vatandaşlarının Libya'dan taşınmasına Yunanistan'ın büyük katkısı olduğunu belirterek, bunun için Yunan halkına teşekkür etti. Pire limanında bir Çin savaş gemisinde düzenlenen törene Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos, Denizcilik Bakan Yardımcısı Thodoris Driças ve Çin'in Atina Büyükelçisi Zu Xiali katıldı.

AB YUNANİSTAN'I GÖZTEN ÇIKARIYOR

Bu arada Alman Der Spiegel dergisi, Avrupa Merkez Bankası (AMB) yetkililerinin, Yunanistan'ın Euro Bölgesi’nden çıkışı için hazırlık yaptığını öne sürdü. Dergi, “AMB çalışanları diğer ülkelerin Euro Bölgesi’nde ne şekilde bir arada kalabileceklerine dair acil durum planları hazırlıyorlar” ifadesini kullandı. Yunanistan, kredi anlaşmasının 6 ay uzatılması için dün talepte bulunmuştu. Euro Bölgesi maliye bakanları bugün Yunanistan’ın başvurusunu görüşecek.

Editör: TE Bilişim