Çinli taykonotun duyduğu seslerin esrarı çözüldü

Uzaya giden ilk Çinli taykonot Yang Liwei, 2003 yılında yörüngedeyken kapsülün dışından duyduğu esrarengiz takırtıların sebebini öğrendiklerini açıkladı.

China Daily gazetesinde yer alan habere göre, kısa süre önce katıldığı bir televizyon programında uzaydayken bazı gizemli sesler işittiğini açıklayan Yang Wei, geçen hafta Ningbo kentinde bir okula yaptığı ziyaret sırasında öğrencilerin bu konudaki meraklı sorularına hedef oldu.

Yang, bu seslerin hava basıncındaki ani düşüşten ileri geldiğini öğrendiklerini söyledi.

Atmosferden çıkışla birlikte yerçekimsiz ortamda basınç kaybının meydana geldiğini belirten Yang, bu sebeple uzay aracının iç yapısında değişmeler olduğunu kaydetti.

Kapsülde bulunan çeşitli araç ve gereçlerden sızan havanın da benzeri sesler yaratabileceğini ifade eden Yang, "Bence bu normal. Mühim olan durumun sebebini dikkatle tespit etmek." dedi.

Çinli taykonot, Kasım ayının sonunda katıldığı televizyon programı sonrası, söz konusu seslerle ilgili açıklamasından dolayı kamuoyunda büyük merak uyandırmıştı.

Yang, programda, 2003 yılındaki uzay misyonu sırasında, kapsülün dışından, "tahta bir çekiçle metal kovaya vuruluyormuşçasına" sesler işittiğini, nedenini bilmediği bu durumun kendisini şaşırttığını söylemişti.

Editör: TE Bilişim