Çin’in demir cevheri ithalatı yüzde 40 arttı

Geçen yılı kayda değer bir artışla kapatmayı başarabilen BDI-Baltık Kuru Dökmeyük Endeksi büyük bir direnç ve esneklik gösterdi.

Demir cevheri ithalatı yüzde 40 artan Çin, sürekli büyüyen ekonomisi ve hükümetin ekonomik teşvik paketiyle piyasa üzerinde çok önemli rol oynuyor.

Demir cevheri ihracatçısı Vale bazı Çin demir çelik fabrikalarıyla demir cevheri navlun anlaşması yaptı. 2009 yılı üretimi küresel ekonomik kriz nedeniyle 2008 yılındaki üretimin 30 milyon tonun altında gerçekleşen Brezilyalı maden şirketi Vale’nin 2010 yılında küresel talepteki iyileşme beklentileri üretimini 300 milyon ton civarına çıkacağını göstermekte.

Şirketin CEO’su Agnelli Çin ile ticarette, talep olduğu takdirde spot satışlara yönelmeye hazır olduklarını açıkladı.

2010 demir cevheri fiyat görüşmeleri öncesi Vale’nin bazı Çin fabrikaları ile gelecek 3-4 yılı kapsayan demir cevheri navlun fiyatları için bağımsız bir anlaşma imzaladığı açıklandı.

Anlaşmada belirlenen fiyatların normal fiyatlardan yüzde 20–30 düşük olduğu belirtiliyor.

Bu anlaşmanın Vale’nin Çin Pazarında payını artırmaya yönelik çabalarının bir sonucu olduğu işaret edilirken, Avustralyalı maden şirketleri Rio Tinto ve BHP’nin ortak girişim kararından sonra Vale’nin bu çabalarını artırması dikkat çekiyor.

Editör: TE Bilişim