Çin'den Küba'ya giden silahlı gemi açıklaması

Pekin yönetimi, Küba'ya giden silah yüklü Çin bandıralı geminin Kolombiya'da durdurulmasına ilişkin, "askeri ticari malzeme taşıyordu" açıklaması yaptı.

ÇİN Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, durdurulan gemide "Çin'in Küba'ya ihraç ettiği sıradan askeri mühimmat" bulunduğunu belirterek, "Hiçbir hassas unsur taşımıyordu" ifadesini kullandı. Çin ve Küba arasındaki söz konusu ticaretin ne Çin hukuku, ne de uluslararası hukuka aykırı bir unsur barındırmadığını savunan Hua, "Bu, tamamen normal askeri ticaret " diye konuştu.

Hua, Kolombiya tarafıyla irtibat halinde olduklarının altını çizerek, gözaltına alınan Çin vatandaşı gemi kaptanının yasal haklarını korumak adına gerekli yardımın yapılacağını sözlerine ekledi. Küba'ya yüklü miktarda silah ve mühimmat taşıyan Çin bandıralı gemi, Kolombiya'da durdurulmuş ve kaptanı gözaltına alınmıştı. Kolombiya makamları, gemi kayıtlarında rafineri inşaatında kullanılacak boruların taşındığı bilgisinin bulunduğunu açıklamıştı.

Gemide 100 ton barut, 2 milyon fünye ve 3 bin top mermisi bulunmuştu. Çin bandıralı başka bir gemi, 2013'te Küba'ya giderken Panama'da durdurulmuş ve yapılan aramalarda bu geminin de yüklü miktarda silah taşıdığı tespit edilmişti.

Editör: TE Bilişim