Çin'in Aralık ayında gemi sökümüne uygulamaya başladığı sübvansiyon rejimi meyvelerini vermeye başladı. SeaNews Turkey'de yer alan habere göre; yurtt dışından gelen talebin yılın ilk çeyreğinde %12 oranında düşüş göstermesine rağmen dahili yük taşımacılığındaki artış bu düşüşü dengeledi. 

Pekin'in gemi söküm politikası, deniz taşımacılık şirketlerinin Çin bayrağı taşıyan gemilerini Çin tersanelerinde söküme yollamaları halinde gross ton başına 120 ABD Doları sübvansiyoon vermeyi garanti ediyor. Bu garanti 2015 yılına kadar geçerli. 

Eğer deniz taşımacılık firmaları söküme gönderdikleri tonajdan daha az olmayacak şekilde yeni gemi inşa siparişleri de verirse bu sübvansiyon ikiye katlanıyor. 

Armatörlük firmaları paranın yarısını gemilerini söküme gönderdiklerinde diğer yarısını da yeni inşa siparişi verdiklerinde peşin alıyorlar. 

Çin'in Ulusla Gemi Geri Dönüşümcüler Derneği'ne göre (CNSA) dernek üyesi gemi söküm tersaneleri LDT başına 322 dolardan konteyner gemilerinin %44,5 inin; dökme yük gemilerinin %41,3 ünün ve tankerlerin yüzde 14,2 sinin sökümünü gerçekleştirdiler. 

Söküme giden ve hem yabancı hem de Çin bayraklı gemilerden oluşan gemilerin yarısı 20 yaş ve altı gemiler oldu. Yurt içi gemilerin üçte biri Çin tersanelerinde inşa edilmişti. 

Hindistan ile mukayese ddildiğinde, Çin tersaneleri Ocak-Nisan döneminde düşen talep vedaha az gemi sökümü nedneiyle LDT başına 100 dolar daha düşük fiyatta kaldılar. 

Editör: TE Bilişim