Çin, Japonya ile krize yol açan insansız adalara devriye gemileri göndermelerinin, ülke topraklarının egemenliğine karşı ihlal girişimlerini önlemek olduğunu ve bunun yasal hakları olduğunu açıkladı.

Başkent Pekin’de düzenlenen olağan basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei, Diaoyü Adaları'nın tarihten beri Çin toprağı olduğunu yineledi. Çin hükümetinin Diaoyü Adaları'nın koordinatlarını ve temel çizgileri açıklamasının, Japon gemilerinin bahsi geçen sulara girince kovulacağı anlamına gelip gelmediği sorusuna Sözcü Hong Lei, bu adaların koordinatlarının açıklanmasıyla, Çin'in adalar üzerindeki egemenliğinin tekrar ilan edildiğine işaret etti. Çin’in kendi toprak egemenliğini korumasının yasal hakkı olduğunu belirten Hong, herhangi bir sınır ihlali durumunda somut adımlar atılacağını bildirdi. 

Japonya Başbakanı Yoşihiko Noda’nın Çin hükümetinden ülkede meydana gelen gösterilerde zarar gören Japon şirketlerine tazminat ödemesini istemesi ile ilgili bir soruyu yanıtlayan Hong Lei, Japonya hükümetinin, Çin halkının toprak bütünlüğünü koruma kararlılığına önem vermesi gerektiğini belirtti. Sözcü, ülkede faaliyet gösteren temsilcilikler ve Japon halkının güvenliğini, “Viyana Konvansiyonu” yasalarına dayanarak koruduklarını ve ilgili sorunları uygun şekilde çözeceklerini sözlerine ekledi.
Editör: TE Bilişim