Çin medyasında yer alan haberlerde, Çin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Chen Bingde ve Rusya Genelkurmay Başkanı Nikolay Makarov, iki ülkenin ortak deniz tatbikatı yapmasını onayladığı bildirildi. İki mevkidaşın telefon ile gerçekleştirdiği konuşmada Çinli Orgeneral Chen Bingde, iki ülke deniz kuvvetlerinin yapacağı ilk ortak tatbikatın, ordular arası dostluk ve somut işbirliğinin güçlenmesi konusunda yardımcı olacağını belirtti. Gerçekleştirilecek tatbikatın iki ülke arasında stratejik işbirliği ve ortaklık ilişkilerinin derinleşmesi mevzusunda sağlanan mutabakatı uygulamaya geçirme iradesini gösterdiğini ifade etti.

Rusya Genelkurmay Başkanı Makarov, iki ordunun da ortak tatbikat için yoğun hazırlıklar yaptığına işaret ederken, Rusya'nın Çin'le birlikte gayret sarf ederek, ortak tatbikatın verimli geçmesini sağlamaya ve Orta Asya'da güvenlik ve istikrarın korunmasına katkıda bulunmaya hazır olduğunu kaydetti.

Ortak askeri tatbikata 20'den fazla Rus ve Çin savaş gemisinin yanı sıra, savaş uçakları ve helikopterlerin katılacağı ifade edildi.

Rusya ve Çin 2005'den bu yana Şanghay İşbirliği Örgütü çerçevesinde bir dizi askeri tatbikat gerçekleştirmişti. Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan'ın da dahil olduğu örgüt bölgede ABD nüfuzunu kırmaya çalışıyor.

Editör: TE Bilişim