Çin üretiyor dünya tüketiyor

Çin, bilgisayar, cep telefonu, klima, enerji tasarruflu lamba gibi ürünlerin dünyadaki toplam üretiminin yarıdan fazlasını tek başına gerçekleştiriyor

 Dünyada tüketime sunulan ürünler üzerindeki “Çin Malı” damgası her geçen gün artıyor. Öyle ki bazı ürünlerde satışı sunulan ürünlerin tamamına yakını Çin damgası taşıyor. Çin'de yılda 286.2 milyon kişisel bilgisayar (PC) üretiliyor. Bu rakam dünya üretiminin yüzde 90.6'sına karşılık geliyor. Klima, Çin'in dünyada söz sahibi olduğu bir diğer elektronik ürün olarak dikkati çekiyor. Çin, yılda 109 milyar tonluk klima imalatı gerçekleştiriyor. Ulaşılan bu rakam dünya üretiminin yüzde 80'ine karşılık geliyor. Çin, enerji tasarruflu lamba üretiminde de söz sahibi konumda bulunuyor. Ülkede bu alanda yılda 4.3 milyar üretim yapılıyor. Enerji tasarruflu lambaların yüzde 80'i Çinli üreticilerce kullanıma sunuluyor. Dünyanın yenilenebilir ve alternatif enerji üretimine yönelmesi de Çin tarafından göz ardı edilmiyor. Yılda 21.8 milyon kilovatlık güneş enerjisi paneli üretimi yapan Çin, bu alandaki dünyadaki üretimin yüzde 80'ini tek başına gerçekleştiriyor.

'CEP'LERİN YÜZDE 70'İ ÇİNLİ

Tüm dünyada elden düşmeyen cep telefonlarının üretiminde de Çin'in egemenliği bulunuyor. Ülkede yılda 1.77 milyar cep telefonu üretiliyor. Bu üretim rakamı, dünya üretiminin yüzde 70.6'sına karşılık geliyor. Çin, elektrik-elektronik ürünlerin yanı sınırı giyim konusunda da dünya ticaretinde iddialı bulunuyor. Geçen yıl 12.6 milyar çift ayakkabı üreten Çin, bu alanda dünya üretiminin yüzde 63'ünü üstleniyor. Dünyada karılan harçta da en fazla Çin'in katkısı bulunuyor. Ülkede yılda 1.8 milyar ton çimento üretiliyor. Bu üretim miktarı dünya üretiminin yüzde 60'ını buluyor. Çin ayrıca yıllık 1.5 milyon tonla domuz eti üretiminde dünyada yüzde 49.8, 1.8 milyar ton kömür üretimiyle yüzde 48.2, 766 milyon tonluk gemi üretimiyle yüzde 45.1'lik sahip bulunuyor.

Editör: TE Bilişim