Çin ikinci uçak gemisini yapıyor

Güney ve Doğu Çin Denizi'ndeki tartışmalı bölge üzerinde otoritesini uygulamak için deklarasyonda bulunan Çin'in ikinci uçak gemisini yapmak için çalışmalara başladığı bildirildi.

Çin bir büyük uçak gemisi daha yapmaya başlıyor. Yerel medyada yer alan haberlere göre ikinci uçak gemisi ülkenin kuzeydoğusunda bulunan Liaoning eyaletinde inşa ediliyor. Liaoning eyaleti perti şefi Wang Win geminin inşaatının altı yıl alacağını söyledi ve neticede Çin donanmasının dört gemi inşa etmeyi planladığını ekledi.

Hong Kong merkezli South China Morning Post gazetesi Dailan limanının kuzeydoğusunda inşa edilen yeni geminin 2018 yılında tamamlanacağının tahmin edildiğini yazdı. Geminin gelişimiyle ilgili Çince yazılan haberlerin haftasonu silindiği bildirildi. İddialara göre Çin bu projeyi "düşük profilde" tutmak istiyor. Ancak askeri stratejistler ve Devlet Başkanı Xi Jinping'in ülkenin uluslararası statüsünü ve denizlerdeki kontrolünü artıracak güçlü bir "mavi su donanmasına" sahip olma isteği gizli değil.

2012'de iktidara gelmesinden bu yana Devet Başkanı Xi Jinping ağırlığını Halk Örgüzlük Ordusu Donanması'nı modernize etmeyi amaçlayan planlarından yana koydu. Geçen ağustos ayında Xi Jinping Çin'in denizlerdeki kolluk kuvvetlerini güçlendireceğinin sözünü vermişti. Devlet medyasına göre Devlet Başkanı Jinping "Barışı seviyoruz ve barışçıl kalkınma yolunda kalacağız ama bu özellikle ulusun öz çıkarıyla ilgili haklarımızdan vazgeçeceğimiz anlamına gelmiyor" dedi. Geçen hafta medyaya konuşan Halk Özgürlük Ordusu Ulusal Savunma Üniversitesi'nden Prof. Ma Gang "Çin'in güçlü statüsünü karşılayabilecek bir ordusu olması gerekiyor. Çin egemenliği ve birçok bölgesel ihtilahlarla ilgili ciddi zorluklarla karşı karşıya" dedi.

Deniz Harp Çalışmaları Araştırma Enstitüsü'nden Prof. Li Jie "Çin ordusu faaliyet çevresini genişletti, deniz ve hava güçlerini uzaktaki kıyı ve uluslararası suların içine de genişletmek amacında" dedi. Geçen yıl Çin ile Rusya, Japon Denizi'nde ülke medyasında göre en büyük deniz tatbikatını gerçekleştirmişti. 300 metre uzunluğunda eski bir Sovyet gemisini onaran Çin Liaoning adını verdiği ilk uçk gemisini yapmış ve 2012'de hizmete sunmuştu.

Yerel medyaya göre Liaoning son olarak Güney Çin Denizi'nde 37 günlük bir "deniz turu" yaptı

Editör: TE Bilişim